Srpska lista je ostvarila svoj primarni cilj jer je obezbedila više nego dovoljan broj poslanika za blokiranje političkih inicijativa koje bi bile štetne za srpski narod na KiM, ocenio je Slavko Simić, nosilac Srpske liste koja je osvojila deset mesta u kosovskom parlamentu.

Na pitanje da li bi i na koji nacin SL sarađivala sa vladom Aljbina Kurtija, Bedžeta Pacolija i Ise Mustafe, koja se u ovom trenutku čini najverovatnijom, Simić je za današnji „Blic“ rekao da je srpski narod na izborima birao svoje predstavnike i nije mogao da utiče na to ko će predstavljati albanski narod.

„Mi bismo naravno voleli da za sagovornike imamo umerenije političke stranke koje ne stvaraju svoj politički identitet na animozitetu prema Srbiji i srpskom narodu,“ rekao je on.

SL će u svakom slučaju nastaviti da se iskreno zalaže za dijalog Beograda i Prištine, poboljšanje odnosa Srba i Albanaca i bolju socioekonomsku situaciju na KiM, napomenuo je on.

„To je za početak dovoljan okvir za konstruktivan razgovor da bilo kim“, smatra Simić.

Zamoljen da kaže da li bi mu bio prihvatljiviji lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti ili Ramuš Haradinaj, on je podsetio da su obojica prethodnih godina slala negativne poruke srpskom narodu na KiM i čak osporavala značaj dijaloga dovodeći u pitanje i formiranje Zajednice srpskih opština.

„Videćemo kakvi su kapaciteti jednog i drugog da prihvate političku realnost i postojanje jednog snažnog i monolitnog političkog bloka Srba u prištinskim institucijama.

Simić napominje da SL ne može da bira sagovornike ali može da u razgovorima sa albanskim predstavnicma, ko god oni bili, insistira na stvarima od interesa za srpski narod.

„Srpska lista neće trgovati interesima svog naroda pa ko god želi da razgovara zna gde može da nas pronađe“, zaključio je on.