Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić kazao je danas da se ovih dana vode razgovori sa koalicionim partnerima DSK i DPK ali međunarodnopm zajednicom o „odmrzavanju“ funkcija predstavnika Srpske liste.
„Mi ovih dana razgovaramo o mogućnosti ponovnog aktiviranja ili „odmrzavanju“ naših funkcija. Vodimo razgovore sa našim koalicionim partnerima i to nije nikakva tajna, tu su i predstavnici međunarodne zajednice, predstavnici određenih ambasada“, kazao je ministar Jevtić prilikom posete Starom Gracku.

Kaže da Srbi i dalje insistiraju na formiranju ZSO, promeni odnosa koalicionih partnera prema njima i uvažavanju njihovih stavova.

„Ako govorimo o zakonima ili regulativima, vrlo je važno da se uvaži ono što je stav i mišljenje Srba“.

Odogovarajući na navode medija o mogućnosti gubljenja mandata s obzirom da se bliži šest meseci od „zamrzavanja“ njihovih funkcija, Jevtić kaže:

„Važnije od toga da li će prestati mandati i da li ćemo mi biti na nekim funkcijama su pitanja koja su životno važna. I koliko god to zvučalo kao floskula a nije, ZSO ne sme da bude forma, ona mora da sadrži suštinu“, kaže Jevtić.

Predstavnici Srpske liste ne učestvuju u radu parlamenta i Vlade od usvajanja zakona o Trepči u oktobru prošle godine.

Bolje uložiti povratak nego u vojsku

Transformacija BSK u oružane snage nije moguća bez Srba, kaže Dalibor Jevtić, ali ne isključuje mogućnost izmene zakona.

“Vrlo je jasno da ne može doći do promene imena bez saglasnosti predstavnika nevećinskih naroda na Kosovu. Ono što može da se uradi, i to javnost mora da zna, jeste izmena i dopuna zakona o Bezbednosnim snagama Kosova, za šta ne trebaju glasovi Srba”.

Stav Srba po pitanju vojske Kosova ostaje nepromenjen, ističe Jevtić i dodaje da postoje veći problemi od transformacije Bezbednosnih snaga.

“Onaj novac koji bi se uložio u tako nešto trebao bi da se uloži u recimo povratak, za šta sam ja zainteresovan. Mislim da bi novac za povratak bio daleko značajniji i to ne bi bio samo ulog u sam fizički povratak onih lica koja su i dalje raseljena. To bi bio ulog i za bolju budućnost i suživot na ovim prostorima”.

Osim u povratak, Jevtić predlaže ulaganje i u ekonomiju.

“Zašto se taj novac ne bi uložio u ekonomiju, zašto se ekonomija ne bi razvijala? Mislim da je to želja svih građana Kosova, ne samo Srba. Dakle, postoji puno problema koje treba rešiti pre pitanja vojske”, zaključuje ministar za povratak.

 

Izvor: RadioKiM