Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da je UNMIK nezamenjiv kao nepristrasni arbitar stanja ljudskih prava na Kosovu i Metohiji, i da bi stoga svako dalje smanjenje ili obezvređivanje te misije išlo direktno na štetu srpskog naroda i svih nealbanskih zajednica u pokrajini.

UNMIK je ovde i kao stalni podsetnik da je Rezolucija 1244 politički živ dokument, koji Kosovo i Metohiju sagledava u sastavu Srbije – ukazao je Rakić za Tanjug.

On je dodao da mu je jasno da upravo zbog toga „UNMIK može da smeta onima koji podržavaju nastojanja da se KiM otrgne od Srbije“.

– Ali, oni koji istinski žele dobro svim ljudima ovde, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost ne mogu i ne smeju podržati nerazumne zahteve za povlačenje te misije – izjavio je Rakić.

Prema njegovim rečima, povlačenje UN, odnosno njene misije sa jednog nestabilnog postkonfliktnog prostora, kakav je Kosovo i Metohija, nepovratno bi unazadilo nastojanja da se reši pitanje povratka interno raseljenih, obezbedi vladavina prava i zaštite interesi srpskog naroda.

– Kada se tome dodaju predlozi da se prorede sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, jasno je da pred sobom imamo jasno iskazanu nameru nekih zemalja da se međunarodna zajednica učini slepom na sve što se ovde događa i to bi, uveren sam, bio poraz čitavog sistema UN – upozorio je Rakić.