Predsednik partije „Građanska inicijativa Srpska lista“ Slavko Simić izjavio je danas da će Srpska lista posle uspeha na parlamentarnim izborima na Kosovu sigurno biti ozbiljan i konstruktivan činilac bez koga neće moći da se formira Vlada u Prištini i da će ta vlada sigurno počivati na koalicionom sporazumu koji će biti sačinjen sa tom listom.

– Srpska lista će u tom koalicionom sporazumu predvideti i tražiti sve ono što je ključno za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Za opstanak naših institucija i za institucionalno prisustvo Vlade Srbije na Kosovu i Metohiji, jer mi želimo da se izborimo za naša kolektivna prava i da ostvarimo sve ciljeve koje smo zacrtali u predhodnom periodu i u toku kampanje – rekao je za Simić agenciji Beta.

On je dodao da Srpska želi da bude ozbiljna politička snaga koja će pokrenuti proces formiranja Zajednice srpskih opština i da zaštiti Rezoluciju 1244 SB UN koja jasno definiše da jedina vojna formacija koja može da postoji na Kosovu jeste vojska Kfora i da se tako ne dozvoli pokretanje procesa formiranja vojske Kosova.

Simić je rekao da je na jučerašnjim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu Srpska lista u svim sredinama gde žive Srbi uzela više od 90 odsto glasova birača koji su izasli na biračka mesta.

On je dodao da Srpska lista mora preuzeti veliku odgovornost, pre svega prema građanima, tako da prilikom konstituisanja Skupštine i Vlade Kosova krene da rešava prioritetna pitanja i probleme srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji.

– Da rešavamo probleme na lokalnom i centralnom nivou. Da kroz institucije u Prištini pokrenemo procese koji su važni za srpski narod i da zaštitimo naše vitalne i nacionalne interese i ekonomske resusrse na Kosovu i Metohiji – rekao je za Betu Simić.