Igor Simić, portparol Srpske liste, za „Novosti“, o najavama da će BSK prerasti u oružane snage: Poziciju nećemo promeniti i nećemo podržati formiranje vojske.

SRPSKA lista ostaje pri stanovištu da je Kfor po Rezoluciji SB UN 1244 jedina oružana sila na prostoru Kosova i Metohije, koja je 1999. godine došla uz saglasnost Beograda.

Ovim rečima Igor Simić, poslanik i portparol Srpske liste, reaguje na navode predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija, da će do kraja ove godine biti formirana tzv. vojska Kosova, odnosno da će se bezbednosne snage transformisati u oružane snage.

Tači je formiranje „vojske“ do kraja godine naveo kao „obavezu“ nove kosovske vlade i naveo da postoje dve opcije kako da se to izvede. Politički predstavnici Srba, međutim, opominju da je bez saglasnosti manjinskih zajednica, odnosno dve trećine glasova nealbanskih poslanika, uključujući i poslanike Srpske liste, nemoguće doneti zakon o formiranju kosovske „vojske“ i tako izvesti ustavne promene za ovu transformaciju.

– U predizbornom programu sa kojim smo nastupili na nedavnim parlamentarnim izborima saopštili smo stav povodom tzv. vojske Kosova i za njega smo dobili podršku 98 odsto Srba na Kosovu i Metohiji. To znači da ni sada tu poziciju nećemo promeniti i da nećemo podržati formiranje oružanih snaga – izričit je Simić.

Izvor: Novosti