ЛЕПОСАВИЋ – Глас за Српску листу на предстојећим парламентарним изборима на Kосову 11. јуна је глас за Србију и опстанак њених институција на Kосову, поручено је вечерас са првог предизборног скупа ове странке у Лепосавићу.
Присталице Српске листе су на почетку предизборног скупа у препуној Сали Дома културе у Лепосавићу дуготрајним аплаузом поздравили ступање на дужност председника Републике Србије Александра Вучића.

Председник Српске листе Славко Симић истакао је да једино Српска листа може створити српску политичку војску Срба који ће се у институцијама у Приштини борити против трансформације Безбедносних снага Kосова у косовску војску.

Он је нагласио “да једино Српска листа може бити српска политичка војска која ће бити под врховном командом српског народа и нашег председника Александра Вучића”.

“Хоћу да знате да једино Српска листа је била и биће нераскидиво ткиво са Репуликом Србијом. Српска листа је једини гарант институционалног присуства Србије на KиМ. Хоћу да знате да једино Српска листа може у овом тренутку да покрене све кључне политичке кораке како би покренули процес формирања Заједнице српских општина и створили институцију која ће заштитити наше виталне националне и економске интересе,”- поручио је Симић.

Један од двојице српских министара у техничкој Влади Kосова Иван Тодосијевић изјавио је на скупу у Лепосавићу да једино Српска листа има подршку Београда и да једино она гарантује да ће српске институције и даље бити присутне на KиМ.

“Многи желе да нас убеде да Београд није потребан српском народу на KиМ али сви знамо да једина помоћ, заштита на коју можемо да рачунамо долази из Београда, од Владе Србије, председника Републике Србије,”- истакао је Тодосијевић.

“Само заједно са Владом Србије и председником Србије Александром Вучићем можемо да се изоримо за оно што Албанци не желе да нам дају а то су колективна права и њихова заштита под кровом Заједнице српских општина,”- рекао је Тодосијевић.

Он је нагласио да Српска листа није дозволила формирање косовске војске и да једино Српска листа гарантује да ће у будућности штитити интересе српског народа на KиМ.

Председник привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић оценио је да су предстојећи избори на Kосову велико раскршће – којим путем у будућност.

„Први и једини исправан пут је глас за Српску листу, јер једино тај глас гарантује присуство државе Србије и њених институција на простору Kосова и Метохије. Први и једини исправан пут за одрживи опстанак српског народа је глас за Српску листу. Гласањем за Српску листу бирамо једини исправан пут којим ћемо водити наш народ,“- истакао је Тодић.

Ми српски народ 11. јуна немамо право на грешку, велика је одговорност пред нама јер српски народ нема право да бира оно друго – погрешан пут који води у амбис, упозорио је Тодић.

„Међутим свако ко се сећа злочина учињеног над нашим народом зна да једина помоћ подршка и заштита коју можемо овде да очекујемо јесте она из Београда од наше владе и нашег председника. Сваки глас који није за српску листу јесте глас за формирање Војске Kосова, глас за гашење српских институција што може да доведе до несагледивих последица по опстанак нашег народа,“- казао је Тодић.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић изјавио је вечерас у Лепосавићу да на предстојећим изборима на Kосову 11. јуна Срби бирају између оних које је предложила Република Србија и оних људи које покушавају да Србима наметну косовски Албанци.

МаркоЂурић у Лепосавићу

“На изборима 11. јуна бира се између људи које предлаже Београд, наша држава Србија, и између људи које предлажу и покушавају да нам наметну за наше представнике Албанци. Нису и неће нам наметнути и нису и неће нас никада купити”, поручио је Ðурић.

Он је истакао да Србија и српски народ нису на продају и да, како је рекао, “неће нас заплашити ни балванима, ни јабланима, ни било чиме другим јер се ми овде боримо за нашу децу и нашу будућност и нашу судбину”.

“На овим изборима 11. јуна ми гласамо да у Приштину пошаљемо људе који ће јасно и гласно моћи да кажу ово је Kосово и Метохија, ово је Србија, ово је наша земља и ово је српски народ”, истакао је он.

Ђурић је казао да у Србији ствари коначно иду на боље и да је сада дошло време да 11. јуна и Срби са Kосова и Метохије дају кључни импулс опоравку и успону Србије.

“Србији је потребно да буде присутна на KиМ, нама на KиМ је неопходно и витално важно да Србија буде овде. Ово нису избори на којима се бира више различитих представника из разних политичких странака, ово су избори на којима морамо да будемо мудри и дисциплиновани, морамо да будемо ми једина српска политичка снага, политичка војска која ће показати да су Срби на KиМ овде јединствени”, рекао је Ђурић.

Ђурић је нагласио да је његов став да би Срби након избора требало да инсистирају на једној од три кључне функције на Kосову и Метохији.

“Мислим да након 11. јуна српски представници треба да инсистирају да једна од три кључне политичке позиције у нашој јужној покрајини мора да припадне представнику српског народа, ако очекујете подршку представника Српске листе. Ми смо своји на своме, нећемо да бирамо албанске представнике, али хоћемо да будемо једнаки и равноправни са свима”, закључио је Ђурић.

 

 Извор/Фото: Радио Kонтакт плус