Odlukom da se zabrani dolazak na Kosovo i Metohiju direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću i ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću koji su trebali da posete institucije Republike Srbije, škole i Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici, predstavnici kosovskih Albanaca su još jednom pokazali međunarodnoj javnosti koliko su licemerni kada govore da žele unapređenje odnosa sa Srbima i pomirenje srpskog i albanskog naroda.

Srpska lista najoštrije osuđuje ovakvo necivilizacijsko ponašanje i zabranu kretanja u 21. veku. Pozivamo međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji da obuzdaju ekstremiste kojima ne odgovara mirno rešenje problema i dijalog koji se u Briselu vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije. Tekovine Evropske unije se urušavaju pred očima njihovih predstavnika na Kosovu i Metohiji i oni moraju da reaguju.

Bez obzira na sve građanima poručujemo da država Srbija i Srpska lista će nastaviti borbu za opstanak i unapređenje srpskih institucija na Kosovu i Metohiji i bolji život Srba. U toj nameri nas ništa neće sprečiti.