Иако је косовски председник Хашим Тачи најавио да планира да законом покрене промену мандата косовских безбедносних снага (КБС) у оружане снаге, амбасада Сједињених Америчких Држава у Приштини инсистира да трансформација треба да се уради кроз уставне промене, што би подразумевало и сагласност посланика Српске листе, саопштено је из америчке амбасаде.

“Политика САД је да трансформација безбедносних снага у оружане снаге Косова треба да се обави у складу са Уставом и кроз свеукупан политички процес”, истакла је амбасада у одговору приштинском листу “Коха диторе”.

Истовремено се огласио и Кфор с поруком да да ће морати да размотри свој ниво ангажовања на Косову уколико дође до промене закона.

Председник Српске листе Славко Симић изјавио је Тањугу да су посланици Српске листе против формирања косовске војске, и додао да су за доношење закона о војсци потребни и гласови српских посланика у Скупштини Косова.

– Док имамо одговорне Србе у институцијама Косово неће бити у могућности да промени Устав Косова и да маргинализује Резолуцију 1244 СБУН. Кфор је једна званична војна формација овде, грађанима на КиМ потребна је економска, а не војна моћ – истакао је Симић.

Како преносе косовски медији, Војска Косова би требало да буде формирана ове недеље усвајањем новог закона, који је припремило косовско председништво и Министарство косовских безбедоносних снага.

– Желим да разјасним да ће наредних дана у складу са мојим уставним моћима, бити предузете акције неопходне за легалну трансформацију дуго очекиване Косовске војске, која ће постати реалност, захваљујући допунама закона о безбедносним снагама Косова – рекао је Тачи у недељу у Приштини.

Закон наводно предвиђа промену мисије КБС и требало би да имају улогу у одбрани сувернитета Косова, а не као до сада реаговање у ванредним ситуацијама.

Почетком фебруара, косовски председник рекао је да нема времена за губљење”, и да Скупштина Косова треба “одмах” да донесе одлуку о оснивању војске. Треба учинити “последњи напор” да се убеде посланици актуелне Српске листе да гласају за такву одлуку – ако се то не деси, онда треба изменити и допунити Закон о безбедносним снагама Косова, навео је тада Тачи.

У предложеном документу наводи се да ће “безбедносне снаге бити наоружане у складу с потребама и за остваривање мисије и њених задатака”. Практично, ствара се војска, али је намера да се не иде на промену имена, јер је за то потребна подршка најмање две трећине посланика у приштинском парламенту, као две трећине гласова представника мањинских заједница. А то је немогуће због противљења Српске листе.

 

Извор: Блиц