У Скупштину Косова морају да оду људи који су, пре свега, лојални политици коју смо успоставили заједно са Владом Републике Србије а која је лојална само српском народу и српским интересима и ничему другом. „Српска листа” сигурно је најкомпактнија политичка целина која на најодлучнији начин брани интересе овог народа уз сагласје и помоћ Владе Републике Србије – истиче Бранимир Стојановић
Појединци увек у овако тешким околностима су нажалост, спремни да ставе лични интерес испред заједничког националног интереса и да у тој ситуацији профитирају. Важно је да одговоримо овом изазову онако како смо одговарали увек када је то било најкритичније- рекао је Бранимир Стојановић, заменик косовског премијера и кандидат за посланика „Српске листе” одговарајући на питање „Јединства” колико би штете нанела српском народу разједињеност Срба на косовским парламентарним изборима и наставио: – Показаћемо да смо организован, сложан народ и да врло добро разумемо политичке околности у којима се налазимо. Нема више листа, нема подела, нема разједињења. Постоји једна „Српска листа” све остало је трговина, све остало је математика, све остало је лични покушај појединаца, да заједно са појединим злонамерним Албанцима покушају да преваре Србе и да лажно у њихово име прихватају оно што је за Србе неприхватљиво.

-Шта је мотив појединцима да раде на штету сопственог народа ?

Интерес, нема другог разлога осим интереса зашто се те друге листе пријављују и зашто се ти људи пријављују на другим листама. Јер, чињеница је да и они знају да ће српски глас у косовској скупштини за војску и за промену Устава бити јако скуп и они желе да то уновче. Ту се завршва свака прича. Нема ту ни политике, ни идеологије ни различитог политичког става, јер ови избори нису избори на којим треба да сучељавамо различита мишљења. Ово није тренутак у којем то треба да радимо. Можемо то да радимо на локалном нивоу, на другачији начин, али, када се бирамо у косовски парламент, када се бирају људи који ће тамо говорити у име Срба и читавог народа, онда ту нема места за овакве политичке манипулације. Сви они који су одговорни шватили су да је неопходно да буду на „Српској листи”. Склонили смо чак и личне анимозитете једни према другима и разумели да је ово једина рационална, разумна политика која нам гарантује да ћемо преживети.

-У којој мери од такве политике појединаца из редова српског народа профитирају Албанци?

Поједини Албанци то оркестрирају, договарају а институционално помажу, па чак , ја дубоко верујем и финансирају и то је њима потреба. Онима који би лакше да прођу , они који не желе да се Срби са Србима договарају , већ да Србима управљају. Они, као што поједини кажу, желе да имају покорне Србе , Србе који ће радити оно што им се каже , оно што Албанци желе да чују, а не оно што српски народ од својих представника очекује. Зато је важно да још једанпут покажемо да нико неће имати право да тргује са српским животима овде, јер се управо о томе ради. Ради се о трговини са српским опстанком и то нећемо дозволити. Срби ће имати представнике који ће бити спремни да у косовској скупштини, у свим институцијама говоре оно што је обавеза и оно због чега их је народ делегирао, а не оно што би Албанци желели да чују.

Бранимир Стојановић

-Код српског народа је створена прилична конфузија, пошто су поједини високи функционери у Београду сада постали највећи политички опоненти „Српској листи” и да ли ћете у кампањи успети објаснити бирачима о чему се ради?

Влада Србије је реаговала жустро, реаговала је онако како смо и ми очекивали. Тај човек је бивши. Никада у политици не можете бити сигурни како ће се ко понашати када дође на власт и када ће добити одређену привилегију, када дође одређено искушење да му се понуди новац или нешто друго. Нажалост, појединци као што је и тај бивши секретар су пали на испиту. Они су показали да им је лични интерес, финансијски а и жеља за влашћу, за доказивањем и подхрањивањем сопствене сујете важнија од националног интереса . Та трансформација која се десила код тих појединаца говори да нису дорасли задатку који је пред њих био постављен. Међутим, то је политика и то ће се дешавати и убудуће. Но, врло је важно послати свима поруку а то је, ко жели да брани српски интерес немој да помисли да је он важнији као појединац од заједнице , немој да помисли да он има ексклузивно право и да је господар српске политике на овом простору, већ да је он само један од оних који треба да бране тај интерес. А када то забораве и свој интерес ставе испред интереса овог народа, овде ће бити потпуно политички дисквалификовани и биће им ускраћена та привелегија да говоре у име Срба . То је важна порука. И, зато је важно да на овим изборима покажемо да нико појединачно није важнији од заједнице, и да нико појединачно, без обзира на то колико се сматрао самостално, паметано и генијално, није важнији од интереса српског народа на КиМ и Републике Србије.

-Мислите ли да заиста постоје Срби који би гласали за формирање тзв. војске Косова?

Ја знам да постоје Срби који су спремни да то ураде, и зато је важно да људи не остану код куће нити препусте да неко у њихово име одлучује о ономе шта је витални интерес. Ја те људе знам. Ја сам их обележио и до сада, и спреман сам да их убудуће јасно покажем , обележим и спречим да ураде оно шта су наумили. Они су се показали, иако им је била пружена прилика да се врате на прави пут, да се врате на пут где ће интерес овога народа бити важнији од њиховог појединачног уско партијског интереса. Али , изгледа некада су неки људи непоправљиви. Неопходно је да ми исправљамо чак и своје грешке. Уколико некоме дајемо шансу а он не положи испит, он ће ту шансу да изгуби. Можда је нереално деловало да ће неки Србин бити спреман да подигне руку за укидање „надгледане независности” јер то није могло да буде урађено без српских гласова . Неко је, ипак, био спреман и неко је то урадио . Да неко то није урадио, пре неколико година , сигурно да би данас и наша позиција била боља. Албанци би морали да праве многе компромисе и уступке Србима, јер би се Срби много више питали. Дакле, у Скупштину Косова морају да оду људи који су пре свега лојални овој политици, политици коју смо успоставили заједно са Владом Републике Србије а која је лојална само српском народу и српским интересима и ничему другом. Ми смо спремни да као политичари разговарамо са свима. Међутим, ја нисам спреман да будем декорација и да извршавам наредбе злонамер
них албанских политичара, већ искључиво желим да се тамо изборимо онолико, колико је то реално могуће у таквим околностима, да се живот Срба мења на боље и да спречимо све те злонамерне нападе на наш народ.

-Више кандидата за посланике из појединих српских партија дало је оставку под тврдњом да су били обманути. Какав је ваш коментар ?

Чињеница је да су их обманули, јер су им говорили да су и они део политике и да имају договорену политику заједно са Београдом . Лагали су људе. А, врло је јасно да је српски народ на овом простору окренут Влади Републике Србије , да је окренут српској држави а свака друга алтернатива је само бесмислица . Појединци су знали да људе могу да преваре само причом да нису они против Београда, да је то само други облик политике који је усаглашен са Београдом. Такве њихове приче разобличиле су се оног тренутка када је премијер Вучић и новоизабрани председник јасно рекао да постоји само једна партија, једна листа на овом простору која представља интересе српског народа и која ће бити подржана од стране званичног Београда. Зато је сасвим очекивано да се преварени кандидати за посланике са одређених листа повлаче а ја сам убеђен да ће се то дешавати и наредних дана. На жалост, многима је чак и ускраћено право да се повуку са листе.
Бранићемо То је добар пример ко заправо кога овде потпомаже и ко је чији интерес. Албанци су упорно спречавали људе да се повуку са листе. Нису ни формално давали право да се повуку са одређене листе . То вам довољно говори о томе, ко за кога навија и ко коме помаже у овом изборном процесу.

-Како коментаришете оптужбе појединих кандидата из редова српског народа, идентичне као и оптужбе из Приштине, да је „Српска листа” радила по налогу Канцеларије за КиМ, односно, Београда?

Наравно да смо ми спроводили политику заједно са Владом Републике Србије . Не разумем шта им то значи, да смо радили по нечијем налогу. Ми смо сви трезвени и нормални и радимо оно што је у интересу овог народа овде. Наравно да смо свесни са ким сарађујемо и са ким се боримо за одређене интересе овог народа. Ти њихови коментари су потпуно бесмислени , као што је бесмислен и коментар који сам ових дана чуо од министра Демолија, да смо наводно ми са њим нешто договарали итд. Дакле, одају се савезници Александра Јаблановића и пријатељи његовог оца који сада говоре оно што они наводно знају, да би један део бирачког тела могао да протумачи тако да иде у њихову корист. Више је него јасно да је све неистина и да није могуће постићи нити добити нашу сагласност за оно што нису српски интереси на овом простору.

-Има ли истине у изјавама Јаблановића и Демолија да сте ви , Марић и Јефтић преговарали о формирању тзв. војске Косова?

То су тоталне глупости. Никада нисмо тако нешто договарали и стално смо објашљавали зашто је то немогуће. То нисмо објашњавали само на затвореним састанцима, за разлику од оних који сада тако гласно кукуричу и говоре неистине . Ја сам и испред господина Тачија и других врло јасно и отворено говорио, зашто Срби неће нити могу нити желе да подрже ту трансформацију КБС. За разлику од њих, који су овако храбри у изборној кампањи, сећам се како су пузили , како и данас пузе пред одређеним албанским политичарима, тражећи подршку за себе лично и за неку политичку афирмацију. Много је лицемерја , много је лажи, али наш народ је мудар и никада у прошлости у последњих неколико година ни раније није грешио, већ је врло јасно знао кога да подржи. Знам да ће изборни резултат показати најбоље коме народ верује. А, те неистине које изговарају као и остале манипулације су бесмислене. Вешто смишљене лажи и конструкције које праве заједно са својим пријатељима у Приштини , неће проћи код српског народа који препознаје ко и како штити српске интересе.

-Шта је то што одликује „Српску листу” и разликује је од осталих?

Врло једноставна ствар. Срба на КиМ не би било без Владе Републике Србије и Срба на КиМ не би било да не постоји јасна снажна, политичка подршка за наше деловање на овом простору. Само „Српска листа” има ту подршку. С друге стране, ми смо доказали да смо као листа, као политичка опција у протеклом периоду успели да спречимо злонамерне покушаје који су ишли ка нашем народу. Спречили смо све оно што је било у домену нашег одлучивања. Нисмо лагали и увек смо јасно и искрено говорили нашем народу шта можемо а шта не можемо да спречимо. То је разлика између нас и њих . Они су злонамерне покушаје који су у прошлости били према нама и потезе, који су нама нанели велику штету, подржавали и давали образложења да они буду прихватљиви. Ми то нисмо радили. Оно што смо могли да спречимо, спречили смо. Оно што нисмо, рекли смо, извините људи политички услови и наше ингеренције су толике, ми то не можемо да спречимо и они су све одлуке доносили без нашег сагласја.
Али, ми нисмо учестовали у тој лажи да је то за нас добро, корисно или паметно, већ смо ту лаж разобличавали и против ње се борили, како у раду у приштинским институцијама, тако и када су највиши представници међународне заједнице долазили у Приштину и разговарали са нама . То планирамо и даље да радимо. Ствари су врло једноставне. Они суштински желе само да приграбе одређену функцију за трговину и ништа их друго не интересује . Ми смо сигурно најкомпактнија политичка целина која на најодлучнији начин брани интересе овога народа уз сагласје и помоћ Владе Републике Србије.

-Очекујете ли већи одзив расељених, и није ли неопходно анимирати људе у смислу да се што више њих одазове изборима?

Од огромне важности је да што већи број расељених гласа. Али, видите како ти савезници појединих тзв. листа који се против „Српске листе” боре помажу тим својим „реповима” да спрече расељене Србе да гласају. До јуче смо слушали коментаре тих представника на састанку са господином Тачијем, како су говорили да треба обратити пажњу, да се не десе манипулације, да се уведу јаки критеријуми и контрола приликом процеса гласања . И они су њих послушали . Албанци су донели такве процедуре да Србима до краја загорчају живот, закомпликују елементарно људско право да гласају. Сада ће због тога бити јако ограничен број расељених људи који ће уопште добити прилику да се изјасни. То нам врло јасно говори, ко се како понашао и ко је шта радио. Албанци су се и ту потрудили да помогну својим „реповима” и да им омогуће да што мањи број Срба гласа, јер ће тако бити нижи цензус за њих и биће подела, мањи број гласова да можда добију одређеног посланика.

-Како решити застој у формирању ЗСО и како видите даљи развој дијалога?

То не може да се реши без међународне заједнице, односно ЕУ и највиших званичника Запада. Оних који суштински јесу били гарант тог дијалога и споразума који су постигнути. Напредак у дијалогу и формирање ЗСО видим у томе да некој новој албанској политичкој елити, која ће се појавити, која ће доносити одлуке након завршетка ових избора, мора да буде објашњено да неће моћи да се понашају као да су сами на овом свету и сами себи довољни, већ да имају одређене обавезе које су преузели и да те обавезе морају да испуне. Да не могу да се праве невешти, да избегавају те своје обавезе, да их правдају глупим изговорима и да морају да спроведу оно што су преузели као обавезу. Једина шанса да се то деси јесте огроман притисак који ће доћи са стране . Ја верујем да ће доћи зато што неће бити никаквог прогреса нити стабилности, уколико се не спроведе оно што је већ договорено. Другог кључа и другог решења нема . Влада Србије и српска држава је била конструктивна до сада. Верујем да ће апсолутно бити и убудуће. Одлучна и врло јасна политика коју води новоизабрани председник Вучић за нас је једна озбиљна стабилност и чврсти ослонац. Мислим да је свима и у међународној заједници јасно да нема варирања у српској политици, већ да су јасно изнети ставови, направљени договори и председник Вучић као и цела српска држава ће се тих постављених принципа и договора , врло јасно држати у будућности. То што Албанци измичу контроли међународној заједници, што се понашају на један невероватан начин то је питање за њих, и они ће морати то да решавају а не српска држава ни локални српски представници на КиМ.

-Уколико освојите свих десет посланичких места, шта ће бити приоритети „Српске листе” у косовским институцијама?

Борићемо се да се у законском оквиру у косовским институцијама постојећи закони боље спроведу, али и да нова законска решења, која нам буду долазила на дневни ред, буду у сагласју са елементарним правима овога народа овде. Знамо да постоје бројни закони који су у плану да се донесу а који су против интереса нашег народа. Ми желимо да такве законе спречимо , али и да предложимо одређена законска решења која ће коначно регулисати наша права од Српске православне цркве до много других која су нам од огромне важности. Са друге стране, као људи који се баве политиком, инсистираћемо на томе да се стварају нове могућности за запошљавање и то ће бити наш приоритет . Морамо да искористмо све инструменте, како би у приватном сектору, али и у институцијама створили нова радна места да запослимо људе. Јер, уколико не буде запошљавања младих, сав наш рад је заправо узалудан. Зато, огроман рад и енергију сигурно ћемо уложити у отварање нових радних места у приватном, али и у јавном сектору. Наравно, све ћемо то чинити уз сталне консултације са Владом Србије.
Р. Комазец / ЈЕДИНСТВО