Према прелминарним резултатима Централне изборе комисије Kосова на узорку од 91 посто обрађених гласова, коалиција окупљена око Рамуша Харадинаја добила је 34,6 посто гласова на превременим парламентарним изборима одржаним у недељу. Српска листа за сада има 35.252 гласа, што је ставља на четврто место међу странкама.

Највише гласова 34,6 одсто добила је коалиција која је произашла из “ратног крила”, названа “ПАН” – а коју чине Демократска партија Kосова – Хашим Тачи, Алијанса за будућност Kосова – Рамуш Харадинај, Иницијатива за Kосово – Фатмир Љимај и девет мањих партија.

Највеће изненађење ванредних парламентарних избора на Kосову је покрет Самоопредељење који је самостално изашао, а заузео друго место са 26,7 посто освојених гласова. На прошлим парламентарним изборима 2014. овај покрет је имао 13,5 посто гласова.

Kоалиција Демократског савеза Kосова, Алијансе ново Kосово и Алтернативе освојила је 25,9 посто.

Српска листа за сада има 35.252 гласа, што је ставља на четврто место међу странкама, јавља дописник РТС-а са Kосова и Метохије. Требало би да она буде назаобилазан чинилац у формирању владе.

Моћи ће да буде фактор који ће да утиче на уставне промене, спречи формирање косовске војске, да поставља захтеве од интереса за српски народ.

Директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић објавио је синоћ да ће, на основу прикупљених података, Српска листа имати највероватније свих 10 гарантованих мандата.

Председница Централне изборне комисије Ваљдете Дака претходно је изјавила да је гласало преко 750.000 бирача или 41,45 посто укупног броја грађана са бирачким правом, наводећи да је на изборима 2014. изашло на биралишта 42,08 одсто гласача.

Највећа излазност забележена је у Зубином Потоку, где је изашло 62 одсто бирача, а на другом месту је Ранилуг са 53,4 одсто, те следе Приштина и Партеш са 52 процената, и Штрпце са 51 одсто.

У Грачаници и Звечану је гласало 43 одсто бирача, у Северној Митровици 34 одсто, у Kлокоту 48 одсто и Лепосавићу 48,69 одсто.

Због изборних неправилности тужилаштво у Приштини покренуло је седам случајева и неколико особа је приведено, а како преносе приштински медији, ради се о неправилностима јужно од Ибра.

Иако је Рамуш Харадинај синоћ прославио победу коалиције произашле из “ратног крила”, назване “ПАН”, апсолутног победника на ванредним парламентарним изборима нема. Ма коме да буде понуђено да формира владу, мораће у коалицију.

Значај победе Српске листе може да буде умањен само ако све албанске партије буду заједно формирале владу, што је у овом тренутку немогуће – што због разлике у програмима, што због разлике у погледима на горућа питања која чекају Kосово.

Према косовским законима, право да формира владу има странка која има највише добијених гласова и док не буду исцрпљене све могућности, другопласирана странка не може да добије право формирања владе.

Другопласирана и трећепласирана странка су и пре избора биле у некој врсти консултација око склапања коалиције, али нису могле да се договоре ко ће бити кандидат за премијера.

Уколико не буде притисака међународне заједнице, формирање нове косовске владе могло би да потраје дуго. Ако не буде добре воље, постоји могућност да на Kосову буду одржани нови парламентарни избори.

ТВ Мост/РТС