У селу Љубожде код Истока где се недавно вратило 13 српских породица, синоћ су недалеко од куће у којој живе Срби исписани графити увредљиве садржине.

Поводом синоћњег инцидента, министар за заједнице и повратак у Влади Kосова Далибор Јевтић изразио је забринутост, те је затражио од надлежних институција бољу заштиту Срба.

Он је истакао да су “упорни да опстану на својим огњиштима, у свом селу и зато им се мора обезбедити сигурност и морају се избећи овакви инциденти, који имају за циљ да повратнике у село Љубожде поново натерају да напусте Kосово”, рекао је Јевтић.

Повратници Љубожде, али и у било ком другом повратничком месту нису никада и никоме били претња, истакао је министар Јевтић, наводи се у саопштењу.

“Људи који су се вратили, желе само да остваре своја основна права од којих је прво и основно, право на слободан живот без застрашивања. Ми чврсто стојимо уз те људе и они од стране министарства на чијем сам челу имају сваки вид подршке да остану у Љубожди. Овакви инциденти и овако лоше поруке нас неће поколебати у намери да вратимо све оне који желе да се на Kосово врате”, рекао је он.

Јевтић је подвукао да надлежни органи морају радити свој посао и да сваком грађанину Kосова обезбеде сигурно окружење.

“Моја порука свима који овакве инциденте чине, јесте да одустану од провокација, насиља и свега онога што носи проблеме у животу обичних људи”, поручио је Јевтић.