Predsednik Srpske liste Slavko Simić je izjavio da izjava Ramuša Haradinaja ne doprinosi miru i stabilnosti.

Osim toga, on je naveo da se izjave albanskih političara koriste za unutrašnje potrebe i da bi međunarodna zajednica morala da reaguje, a pre svega Brisel.

Simić je rekao za RTS da se takve izjave daju zbog vanrednih parlamentarnih izbora koji su zakazani za 11. jun i da su Srbi na KiM navikli na te stvari, kao i da neće pristati na pretnje.

„Državne granice se znaju gde su i to neće određivati nikakva demarkacija. Ovakve izjave su nestabilne, neodgovorne i poruke koje ne doprinose miru. Očekujemo da reaguje međunarodna zajednica i pre svega Brisel. Ako se do izbora nastavi ovakva retorika bićemo u veoma lošoj situaciji“, naglasio je Simić.

Kako je rekao, formiranje Zajednice srpskih opština je imperativ za Srpsku listu i ZSO će biti relevantna institucija.

Srpska lista će, kako očekuje Simić, biti jedinstvena na predstojećim izborima na KiM.

On je rekao da je Srpska lista uvek okupljala sve one koji su hteli da prevaziđu stranačke i lične nesuglasice.

„Naši građani treba da shvate važnost izbora i da organizovano izađu na birališta. Moramo da gradimo partnerski odnos sa institucijama u Prištini. Srpski politički predstavnici će uskoro moći da govore, a druga strana će morati da spusti glavu i ćuti“, naveo je Simić.

Simić je dodao da će se Srpska lista fokusirati u narednom periodu na razvoj poljoprivrede i infrastrukture, otvaranje novih radnih mesta, ali da se stvori pozitivan ambijent za povratak našeg naroda na KiM.

Ramuš Haradinaj izjavio je u petak da bi Srbija trebalo da izbriše KiM iz Ustava, a da će u suprotnom Kosovo recipročno „ucrtati trećinu srpske zemlje na svoju mapu“.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova je u emisiji „Rokum rol“ na TV Rokum, rekao da Srbija ima agendu da se „ruga Kosovo“ u i da bi trebalo reći Evropskoj uniji, a posebno SAD, da „Albanci nisu narod sa kojim neko može da se poigrava i da mu se ruga“.

–B92