Српска листа је компактна политичка организација, чији је циљ заштита виталних интереса, очување и заштита културног и верског наслеђа, поштовање људских права, опстанак и повратак интерно расељених и јачање институционалног и економског капацитета српског народа на територији Косова и Метохије.

Српска листа уз подршку Владе Републике Србије, спроводи јединствену и дефинисану политику на Косову и Метохији, залажемо се за поштовање резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, дајемо пуну подршку у процесу нормализације односа Београда и Приштине и јасно смо опредељени да имплементирамо све споразуме који су проистекли кроз процес дијалога у Бриселу.

Српска листа је носилац политичке стабилности, посвећени смо очувању мира и верујемо у снагу и истрајност свога народа који има историјско искуство, верујемо у заједничку приврженост у очувању свог ентитета на Косову и Метохији.

Српска листа ће предано радити и у складу са својим политичким деловањем који се заснива на приципима владавине права уз поштовање принципа једнакости и равноправности, стабилног, привредног, безбедног и безбрижног живота свих грађана који живе на Косову и Метохији