ПРИШТИНА – Србима и осталим невећинским заједницама на Косову се морају обезбедити иста права као и свим осталим грађанима Косова. Сви народи морају добити исту шансу за нормалан и живот достојан човека, а то се једино може остварити на начин ако се пре свега поштују људска права.

Ово је данас поводом Међунаордног дана људских права рекао Далибор Јевтић, потпредседник Владе и министар за заједнице и повратакпоручивши да све што се ради на економском напретку, стабилизацији заједница, стварању бољих услова за суживот неће бити довољно уколико се не буду поштовала људска права свих грађана. Јевтић је поводом Светског дана људских права истакао да се људским правима не треба бавити само 10. децембра, него стално и да се на овом пољу мора радити предано, јер се само на тај начин може доћи до унапређења и побољшања у овој области.

Основни предуслов сваког демократског и стабилног друштва, одрживог развоја, безбедности и дугорочног мира је апсолутно поштовање свих људских права и на томе ћемо радити и залагати се за то. Један од већих проблема данас на Косову је питање имовине. Мора се одлучније кренути у решавање овог проблема-указао је министар Јевтић напомињући да је иЗакон о Агенцији за верификацију имовине који је тренутно у примени тренутно, против људских права и да он мора хитно да се мења.

 Данас још једном скрећемо пажњу и на тај проблем, на проблем узурпиране имовине, али од речи оних који обећавају решење нећемо имати ништа ако се на делима не покаже да су инситуције система на Косову за сва људска права и поштовања и права на имовину, слободу кретања, право на слободу и мир, право на различитост и међусобно поштовање свих на Косову – рекао је министар Јевтић.

ПОЛОЖАЈ СРБА НА КИМ СРАМОТА ЗА ЕВРОПУ У 21 ВЕКУ !

Упозоравајући да је слобода кретања огроман проблем који оптерећује свакодневни живот Срба на Космету, Игор Симић, портпарол Српске листе и посланик ове листе у косовској Скупштини истиче да је данашњи положај Срба на Косову и Метохији срамота за Европу у 21 веку.

– Не постоји право које декларацију људских права дефинише а да није угрожено и нема никакве разлике да ли је у питању економско, политичко или било које друго људско право – истиче Симић поводом Међународног дана људских права у изјави “Новостима” и додаје да је Срспка листа у новом сазиву косовске Скупштине покренула иницијативу за унапређење положаја Срба на КиМ, односно решавање проблема угрожавања права како оних који живе на КиМ, тако и оних који су принудно расељени.

– Ту пре свега мислим на право на безбедност и сигурно оркужење , право на имовину, на коришћење језика, запошљавање, право на повратак и друга основна људска права- истиче Игор Симић портпарол Српске листе наглашавајући да је због угрожавања људских права Срба на Ким формирање Заједнице Српских општина питање од животне важности за Србе на КиМ јер очекују да ће посредством ЗСО заштитити своја колективна права.

Извор: НОВОСТИ