Потпредседник Владе Kосова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, председник СЛ и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић и посланик СЛ у Скупштини Kосова Игор Симић у разговору са замеником помоћника државног секретара САД Брајаном Хојт Јиом изнели забринутост због чињенице да ни након 1650 дана од потписивања споразума у Бриселу о формирању ЗСО још увек није дошло до првих конкретних корака у спровођењу истог.

Они су као политички представници Срба на Kосову са посебним акцентом говорили о животу Срба и проблемима са којима се свакодневно суочавају а који утичу и на сам опстанак али и повратак расељених.

“Формирање ЗСО је животна потреба у овом тренутку која може решити бројне проблеме у свакодневном функционисању и животу грађана, и она не би требало да се третира као политичка тема већ као животна” нагласисили су потпредседник Владе Јевтић и председник Српске листе Ракић.

Наглашена је потреба храбријег и одлучнијег приступа свих институција у Приштини, избегавање реторике сукобљавања и стварање атмосфере у којој се Срби често оптужују и на њих упире прстом само зато што су Срби. Министар Јевтић је и овом приликом истакао последње случајеве хапшења расељених Срба, Богдана Митровића и Миланке Терзић, случајеви који шаљу веома негативну поруку свима онима који намеравају да се врате на Kосово. Министар Јевтић је такође рекао да је једна од највећих препрека на путу повратка расљених проблем узурпиране имовине.

Председник Српске листе и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић говорио је о проблему матичних књига у Северној Митровици, тачније због чињенице да се матичне књиге налазе још увек у општини Јужна Митровица што ствара пуно проблема грађанима Северне Митровице.

На састанку је закључено да је Српска листа важан политички чинилац на Kосову и да ће самим тим се понашати конструктивно у циљу решавања свих проблема. Истакнуто је да се развијањем економије могу решити бројна друга питања и свакако помоћи да се и суживот унапреди.

 

Званичник САД-а Хојт Ји захвалио се на пруженим информацијама и ставовима који су изнесени током састанка и уједно нагласио потребу да се сви политички фактори укључе у решавање свих проблема јер је интерес свих стабилност и мир као предуслов и економског развоја. Он се сложио са саговорницима да се то може постићи једино уз међусобно уважавање и искрено залагање.

 

На крају данашњег састанка господин Хојт Ји изразио је очекивање да ће се спровођењем свих договора у Бриселу отворити могућност за оснаживање наставка дијалога.