„Дијалог Београда и Приштине је од изузетне важности и управо се дијалогом једино могу решити сва нерешена питања која албански и српски народ на Косову имају док се Заједница српких општина мора формирати у што скоријем периоду као о предуслов за искрен и суштински наставак дијалога и зато што ће њеним формирањем живот Срба на Косову бити олакшан у многим областима“, пренео је потпредседник Владе и министар за заједнцие и повратак Далибор Јевтић, председнику Европске комисије Жан Клоду Јункеру, високој представници ЕУ Федерики Могерини и комесару за проширење ЕУ Јоханесу Хану током састанка у Приштини.

Јевтић је током овог састанка истакао да је интерес Срба на Косову мир и стабилност и да се једино миром и стабилношћу може изградити бољи положај не само српског већ и осталих народа који на Косову живе.

„Проблема је пуно а неки од њих већ дуго стоје на путу процеса повратка, процеса који је и те како важан. Узурпирана имовина је проблем који морамо брзо решавати. Морамо обезбедити боље и сигурније економско окружење у повратничким срединама јер решавањем ових проблема подстиче се процес повратка али и опстанка Срба који је изузетно важан“, нагласио је министар Јевтић.

Јевтић је званичницима Европске уније који су данас посетили Косово, такође пренео и да је унутрашњи дијалог о Косову који је покренуо председник Србије Александар Вучић важан за будућност односа на Балкану, рекавши да је дошло време да када се морају решити многа нерешена питања у односима два највећа народа на Балкану и питања која већ дуго стоје на путу европске будућности читавог региона, и “Срби са Косова поздрављају храбру одлуку председника Вучића да покрене овај важан процес који за циљ има мир и стабилност”, нагласио је Јевтић.