Приштина, 10. новембар 2017. године

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, одржао је данас у Приштини састанак са амбасадорима земаља чланица Квинте (САД, Велика Британија, Француска, Немачка и Италија). Састанку су присуствовали и шефови мисија ОЕБС и УНХЦР на Косову, Јан Брату и Нарасима Рао.

Потпредседник Владе и министар је на састанку нагласио да су узурпирана имовина и безбеност највеће препреке на путу повратка и подвукао да је „ Српска листа“ била у праву, када је тражила ревидирање Закона о Агенцији за упоређивање и верификацију.

„ Српска листа је била у праву када је у питању Закон о верификацији имовине, где је у последњем извештају заштитника грађана на Косову, врло јасно и недвосмислено потврђено оно на шта је „Српска листа“ указивала и када је поднела жалбу Уставном суду Косова, а то је да тај закон није добар, да он не гарантује остваривање основних људских права када је о имовини реч и због овог питања сада након званичног извештаја заштитника грађана тражимо да Скупштина Косова, кроз амандмане управо овај Закон измени, како не би нанео штету онима којима је имовина узурпирана али и како не би нанео штету читавом косовском друштву“, казао је Јевтић.

Јевтић је рекао да са овим важећим Законом који је на снази даје се могућност и право узурпаторима да добију трајно власништво над имовином која није њихова.

Министар Јевтић је на састанку истакао да се питање повратка мора решити и затворити што пре на један квалитетан начин јер овај процес траје исувише дуго.

„ Неприхватљиво је да и након скоро две деценије има још оних који нису у могућности да се врате својим кућама. Иницијатива јесте да пре регионалног састанка који ћемо имати у Подгорици на ову тему, након овог састанка имамо низ других састанака како са међународним тако и са домаћим институцијама како би на тај начин створили предуслов за оно што желимо да радимо већ почетком 2018. године, а то је да решимо сва питања које стоје на путу повратка расељених и да расељенима понудимо могућност или интеграције у срединама у којима се налазе, а ако то желе могућност повратка, и да подржимо и покренемо све пројекте који ће ово питање решити на један квалитетан начин јер повратак сем изградње кућа подразумева решавање многих других питања“, казао је министар.

Јевтић је рекао да је поред питања повратка главни циљ опстанак и изразио очекивање да се и у 2018. години настави са пројектима који подржавају опстанак.

Закључено је да број од 335 лица која су се у овој години вратили на Косово, говори да је 2017. година била тешка и због изборних процеса који су били и истакао да „ нема изговора и да не сме бити изговора за све што предстоји у будућем периоду. Не смемо дозволити да број расељених који се враћају на Косово буде тако мали и зато је важно да представници ових пет земаља које су важне али и представници других међународних институција дају подршку процесу повратка“, истакао је министар Јевтић.

Амбасадори земаља чланица Квинте исказали су њихову подршку министру Јевтићу и Министарству за заједнице и повратак као и недвосмислену подршку за иницијативу у решању проблема узурпиране имовине и безбедности на ефикаснији начин. На састанку је речено и то да се морају координисати активности када је у питању повратак и уложити већи напори и на локалном нивоу јер је проблем повратка, како су истакли проблем свих.