Priština, 10. novembar 2017. godine

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, održao je danas u Prištini sastanak sa ambasadorima zemalja članica Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija). Sastanku su prisustvovali i šefovi misija OEBS i UNHCR na Kosovu, Jan Bratu i Narasima Rao.

Potpredsednik Vlade i ministar je na sastanku naglasio da su uzurpirana imovina i bezbenost najveće prepreke na putu povratka i podvukao da je „ Srpska lista“ bila u pravu, kada je tražila revidiranje Zakona o Agenciji za upoređivanje i verifikaciju.

„ Srpska lista je bila u pravu kada je u pitanju Zakon o verifikaciji imovine, gde je u poslednjem izveštaju zaštitnika građana na Kosovu, vrlo jasno i nedvosmisleno potvrđeno ono na šta je „Srpska lista“ ukazivala i kada je podnela žalbu Ustavnom sudu Kosova, a to je da taj zakon nije dobar, da on ne garantuje ostvarivanje osnovnih ljudskih prava kada je o imovini reč i zbog ovog pitanja sada nakon zvaničnog izveštaja zaštitnika građana tražimo da Skupština Kosova, kroz amandmane upravo ovaj Zakon izmeni, kako ne bi naneo štetu onima kojima je imovina uzurpirana ali i kako ne bi naneo štetu čitavom kosovskom društvu“, kazao je Jevtić.

Jevtić je rekao da sa ovim važećim Zakonom koji je na snazi daje se mogućnost i pravo uzurpatorima da dobiju trajno vlasništvo nad imovinom koja nije njihova.

Ministar Jevtić je na sastanku istakao da se pitanje povratka mora rešiti i zatvoriti što pre na jedan kvalitetan način jer ovaj proces traje isuviše dugo.

„ Neprihvatljivo je da i nakon skoro dve decenije ima još onih koji nisu u mogućnosti da se vrate svojim kućama. Inicijativa jeste da pre regionalnog sastanka koji ćemo imati u Podgorici na ovu temu, nakon ovog sastanka imamo niz drugih sastanaka kako sa međunarodnim tako i sa domaćim institucijama kako bi na taj način stvorili preduslov za ono što želimo da radimo već početkom 2018. godine, a to je da rešimo sva pitanja koje stoje na putu povratka raseljenih i da raseljenima ponudimo mogućnost ili integracije u sredinama u kojima se nalaze, a ako to žele mogućnost povratka, i da podržimo i pokrenemo sve projekte koji će ovo pitanje rešiti na jedan kvalitetan način jer povratak sem izgradnje kuća podrazumeva rešavanje mnogih drugih pitanja“, kazao je ministar.

Jevtić je rekao da je pored pitanja povratka glavni cilj opstanak i izrazio očekivanje da se i u 2018. godini nastavi sa projektima koji podržavaju opstanak.

Zaključeno je da broj od 335 lica koja su se u ovoj godini vratili na Kosovo, govori da je 2017. godina bila teška i zbog izbornih procesa koji su bili i istakao da „ nema izgovora i da ne sme biti izgovora za sve što predstoji u budućem periodu. Ne smemo dozvoliti da broj raseljenih koji se vraćaju na Kosovo bude tako mali i zato je važno da predstavnici ovih pet zemalja koje su važne ali i predstavnici drugih međunarodnih institucija daju podršku procesu povratka“, istakao je ministar Jevtić.

Ambasadori zemalja članica Kvinte iskazali su njihovu podršku ministru Jevtiću i Ministarstvu za zajednice i povratak kao i nedvosmislenu podršku za inicijativu u rešanju problema uzurpirane imovine i bezbednosti na efikasniji način. Na sastanku je rečeno i to da se moraju koordinisati aktivnosti kada je u pitanju povratak i uložiti veći napori i na lokalnom nivou jer je problem povratka, kako su istakli problem svih.