Потпредседник косовске владе и министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић каже да изговора више не сме да буде и да Заједница српских општина мора да буде формирана и то онако како је договорено у Бриселу.

Неоспорно је да ће ЗСО бити формирана и инсистираћемо да то не буде 2021, како пише у владином програму, него већ у току наредне године, рекао је Јевтић за Политику.

Јевтић каже да је први корак већ учињен јер се ово питање налази у програму владе, у који је уврштен још један важан проблем, а то је повратак, али и опстанак Срба на Космету.

Упитан како коментарише то што је Српска листа у ушла у владу Рамуша Харадинаја, он каже да је то учињено због живота људи, не због политике, да је то била њихова одлука и да су за њу на последњим изборима добили подршку 90 одсто Срба на Космету.

Додаје да су део владе да би били на местима на којима се решавају питања о животима и будућности Срба на Космету.

“Управо због живота Срба широм Косова и Метохије где данас живе и где треба да се врате донели смо у овом тренутку најисправнију могућу одлуку”, рекао је Јевтић и додао да им је изузетно било важно да их разуме званични Београд.

Он је рекао да је разговарао са Харадинајем и да је са њим посетио термоелектрану Обилић где је од 5000 радника свега осморо Срба.

“Харадинај је захтевао од руководства термоелектране да се направи план запошљавања Срба наводећи да их је неприхватљиво мало, то је пример онога на чему ћемо радити, јер су економија и запослење данас један од основних проблема Срба на Космету”, објаснио је Јевтић.

Навео је да разговарају и о другим темама и да може да каже да је крајњи циљ мир, помирење међу народима на Косову као предуслов нормалног живота.

Наводи да су такође питања на којима желе да раде заједно са Албанцима и повратак већег броја расељених, приватизација предузећа и друштвене имовине у српским срединама, узурпирана имовина, безбедност и сигурност, развој економије, пољопривреде…

Поводом враћања имовине Срба он каже да се од тога неће одустати јер је свако парче земље које је у власништву Срба на Косову суштински залог за будућност и шанса да их буде више.

Оцењује да повратка готово да није ни било, а да је усредсређеност министарства које је и раније водио била на борби за опстанак Срба.

“Повратак је и то када ми задржимо младе, задржимо сваког Србина”, каже Јевтић и истиче да је поносан на сваку изграђену школу, вртић, путеве.

Каже да је реч о 5000 реновираних објеката и готово 1000 нових кућа у којима данас живе српске породице.

Каже и да је важно то што је Српска листа добила могућност управљања ресором пољопривреде јер 85 одсто Срба на КИМ живи у руралним срединама и живи од пољопривреде.

Поводом тајних оптужница са којима се суочавају Срби који се врате, он каже да је то неприхватљиво у 21. веку и наводи да је о том проблему ових дана разговарао са свима, амбасадорима и коалиционим партнерима у влади и да се с тим мора престати.

Каже и да је изразио забринутост поводом случаја Богдана Митровића из Суве Реке и да ради на томе да се реши што пре.

“Митровић је неправедно ухапшен. Неко је његову кућу узурпирао, а сада му је тај исти одузео могућност да буде са својом породицом. Митровић треба да буде пуштен и да своју невиност докаже на слободи”, истиче Јевтић.

Поводом војске Косова, каже да је став СЛ познат свима. “Без гласова СЛ то је немогуће у овом тренутку, осим ако се крене у процес измене самог закона за шта им нису потребни гласови српских посланика, међутим и међународна заједница је јасна и у сагласности са СЛ”, истиче Јевтић.

Он очекује апсолутну победу СЛ у свим срединама на локалним изборима на КиМ заказаним за 22. октобар.

“СЛ ужива велико поверење грађана на Косову и подршку званичног Београда, што јасно говори да водимо исправну политику”, сматра Јевтић.

Извор: РТВ