Srpska lista izražava nezadovoljstvo zbog neodmerenih izjava šefa nemačke diplomatije, i smatramo da je tako pogrešna procena situacije mogla proisteći samo iz činjenice da su domaćini pogrešno informisali gosta ne predstavljajući mu ovdašnju političko-bezbednosnu sitauciju u pravom svetlu.

Srpska lista je na čelu lokalne samouprave u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji. Na tu poziciju je došla zahvaljujući ubedljivoj podršci srpskog naroda i ne možemo dozvoliti bilo kome da paušalno stigmatizuje institucije javne vlasti u sredinama sa srpskom većinom.

Ministar Zigmar Gabriel je povredio osećanja Srba kvalifikujući, na srpski državni praznik, institucije našeg naroda kao kriminalne i nepostojeće, iako je sasvim sigurno morao biti upoznat da Srbi, da nema tih institucija, danas verovatno više ne bi ni živeli na Kosovu i Metohiji.

Pozivamo ministra Gabriela da, ako zaista ima saznanja o vladavini organizovanog kriminala na severu Kosova i Metohije i o ljudima koji kako tvrdi ubijaju ili su spremni da ubijaju, ta saznanja bez odlaganja podeli sa nadležnim pravosudnim organima, umesto što neprimerenom aluzijama stigmatizuje legitimno izabrane predstavnike našeg naroda koji se bori za opstanak u teškim uslovima.

Nadamo se da ministru Gabrielu poznata činjenica da je sever pokrajine, koji je danas opisao kao zonu vladavine organizovanog kriminala, uprkos brojnim problemima i činjenici da kao i u druge sredine na KiM i posle dve decenije međunarodne uprave u kojoj je aktivno učestvovala i njegova vlada ima i kriminala i korupcije, jeste deo Kosova i Metohije na kojem je, prema zvaničnim statistikama MUP-a u Prištini, najmanje počinjenih, a najviše rasvetljenih krivičnih dela.

Praznični pozdrav,

Srpska lista