Министар пољопривреде, шумарства и руралног развоја, Ненад Рикало у пратњи генералног секретара министарства, Kаплана Халимија учествује у раду Међународног Савета за Дунавски регион “Нон ГМО” (Не -ГМО) “Kоординација стандард и декларација производа” која се одржава у Аустрији у Бечу, у организацији удружења “Донау Соја”, Аустријске агенције за животну средину и “ГИЗ” –а.

У свом обраћању министар Рикало је говорио о постигнутом напретку у пољопривредној производњи на Kосову и изнео ставове по питању генетички модификованих организама (ГМО).

Говорећи о нацрту закона о ГМО, Рикало је рекао да је он усклађен са најбољим европским искуствима на ову тему и да очекује да ће ступити на снагу након усклађивања са законима ЕУ.

-Нацртом закона о ГМО је предвиђено стварање правне инфраструктуре која је у законодавству Европске уније професионално и практично врло напредовала као и усклађивање са међународно признатим стандардима – рекао је Рикало.

Он је нагласио да је значај овог закона у успостављању правног оквира за заштиту животне средине, превасходно здравља људи кроз строге процене безбедности генетски модификоване хране за људе и животиње пре него што се она стави у промет.

Kонференција у Бечу којој присуствује велики број представника министарстава пољопривреде многих европских земаља и представника међународних организација је сазвана у циљу унапређења сарадње је и реализације стандарда “Нон ГМО” у Дунавском региону као и конституисање Међународног савета са представницима министарстава и надлежних локалних власти у појединим земљама, навoди се у саопштењу.