Povodom trinestogodišnjice martovskog pogroma, koji se desio 17. i 18. marta 2004. godine, predstavnici privremenih organa i vlade Republike Srbije položili su vence na spomen ploče tragično nastradalim Mitrovčanima Jane Tučev, Borivoja Spasojevića kao i na „Spomenik istine“ koji se nalazi u blizini glavnog mosta.

„Kada se martovski pogrom 2004. desio, bio je otrežnjenje za sve koji su mislili da su krvavi sukobi u 21. veku u Evropi prošlost“, rekao je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Ljubomir Marić na obeležanjanju martovskog pogroma.

Marić je rekao da se danas na Srbe ne ide ruljom i batinama, već paragrafima i rezolucijama.

„Mi moramo danas da se sećamo i Borivoja Spasojevića, i Zlatobora Trajkovića i Jane Tučev i ostalih naših stradalnika. Njihova imena su nam opomena kako bi neko možda ponovo pokušao da promeni stvarnost, a to su isti oni koji su planirali i realizovali pogrom tog 17-og marta 2004. godine. Slava im“ kazao je Marić.

Dodao je da se nada da će se ponovo sesti za pregovarački sto kada, kako je rekao, „prođu predizborna junačenja u Prištini“.

Predsednik privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je da srpski narod ne zaboravlja i da traži istinu i pravdu za nevino stradale.

„Današnji dan nas obavezuje da budemo jedinstveni i složni u danima koji dolaze, jer plašimo se da je 17. mart i dalje svakoga dana, samo na drugačiji način. Moramo biti istrajni i čuvati svoja ognjišta. Jako je bitno što je država Srbija uz nas i što čuva svoj narod, jer sigurni smo da bez te podrške i čvrste veze nama nema budućnosti. Slava svim stradalima“, rekao je Spirić.

U talasu nasilja na KiM 17. i 18. marta 2004. godine ubijeno je 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti. Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu. Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica