Председник Српске листе Славко Симић изјавио је да је одлука косовске владе да сву имовину регистровану на СФРЈ, Србију и АП КиМ региструје као своју репресивна и да та одлука треба одмах да се опозове.

Одлука косовске владе је тенденциозна и представља покушај да се кроз одлуке косовских институција настави перманентна репресија над српским становништвом на Косову и Метохији и одузимањем друштвене и приватне имовине српског народа, рекао је Симић.

Он је у изјави за Тањуг рекао да је од 1999. године узурпирано преко милион катастарских парцела друштвених и јавних предузећа на Косову и Метохији и да је сада очигледан покушај званичне Приштине да усвајањем једностраних одлука легализује нелегално присвојену имовину.

“Ми желимо да заштитимо наш националини економски интерес, који је веома важан како за нашу државу Србију тако и за наш народ на КиМ. Зато је наш чврст став да Приштина треба одмах да опозове овако штетну одлуку и да престане са политичким и правним прејудицирањем власничких права“, рекао је Симић.

Он је додао да о питању имовине треба да се разговара у Бриселу као кључној теми.

Како је објављено на сајту косовске владе, на основу одлуке Владе коју је потписао Иса Мустафа сва непокретна имовина регистрована на име СФРЈ, односно Републике Србије и Аутономне Покрајине Косово, региструје се на име Косова као власника имовине.

-Б92