Српска листа има јачину и од ње зависи влада у Приштини, поручује председник Листе Горан Ракић. Нећемо се понашати уцењивачки, нећемо гурати прст у око Албанцима, али бићемо камен у ципели који ће стално подсећати Приштину на обавезе, рекао је Ракић за РТС.

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај јуче је званично преузео дужност председника Владе привремених институција на Косову и Метохији. Влада је изабрана у суботу тесном већином, три месеца после избора, а подржали су је и посланици Српске листе, којој су припала три министарства.

Председник Српске листе Горан Ракић је рекао да може сто посто да гарантује да ће Заједница српских општина бити врло брзо формирана.

“То је био један од наших услова, али је и међународна обавеза. Приштина је дужна да по Бриселском споразуму, чији је потписник, што пре омогући стварање Заједнице српских општина”, рекао је Ракић гостујући у Дневнику РТС-а.

Рекао је да неће лицитирати датумима. “Српска листа има јачину и од ње зависи влада у Приштини. Нећемо се понашати уцењивачки, нећемо гурати прст у око Албанцима, али бићемо камен у ципели који ће стално подсећати Приштину на обавезе”, рекао је Ракић.

Последњих дана Рамуш Харадинај је променио реторику. Каже да ће бити формирана ЗСО и да ће бити дијалога. Инсистира и на изградњи помирења.

“Поверење се најтеже враћа. Давно је изгубљено, мислим да сада имамо снаге да га повратимо. Први разлог је тај што је и Харадинај рекао – да дијалог нема алтернативу. Српска листа ће у наредном периоду бити испред свог народа, неће гурати народ испред себе и бориће се за останак, опстанак и повратак расељених на КиМ”, истакао је Ракић.

Коментаришући Харадинајев позив на унутрашњи дијалог, Ракић је рекао да се већ учествује у дијалогу на који је позвао председник Србије Александар Вучић.

“У ком смери ће ићи Харадинајев дијалог, ми то не знамо. Ми ћемо своје предлоге дати нашем председнику Вучићу”, рекао је Ракић.

Српска је претходних година била брана најавама Приштине да спроведе трансформацију безбедносних снага у војску Косова.

“Наш став је познат, сведоци смо да је и влада из експозеа избацила трансформацију косовских безбедносних снага у војску Косова, а ту је резолуција 1244 која каже да безбедност може једино Кфор да гарантује”, објаснио је председник Српске листе.

На питање шта ће се учинити како би се омогућио повратак и останак Срба на КиМ, Ракић је одговорио да ће радити кроз институције како би омогућили бољи живот Срба.

“Имајући у виду да 80 одсто Срба живи у руралним пределима, добили смо ново министарство, Министарство пољопривреде и преко њега ћемо субвенцијама помагати људима који живе у заиста тешким условима. Изборићемо се и за отварање нових радних места. Веома је битно да имамо и подршку Владе, председника Вучића и преко 40.000 људи прима директну помоћ Владе РС”, указао је Ракић.

Било је много оптужби оних који кажу да је улазак Српске у косовску владу на штету Срба и да није смело са Рамушем Харадинајем да се сарађује.

“Шта је била алтернатива? Или ићи са Самоопредељењем које се залаже за уједињење са Албанијом или не ући у владу, а онда би опет биле критике зашто нисмо ушли у владу да се боримо за српски народ. Позивам их да дођу са својим породицама, да живе са нама, да осете како живе Србиј јужно од Ибра, где је још теже него на Северу, па ћемо онда саслушати њихове савете и предлоге. Непримерено је да неко ко седи у удобној фотељи у Београду, из неког кафића нама саветује како ћемо живети и како одбранити своју децу на Космету”, закључио је Ракић.