Председник Србије Александар Вучић изјавио је да подржава одлуку Српске листе да уђе у косовску владу, уз оцену да је та одлука била “једино могућа” за Србе у односу на две друге опције које су имали.

Вучић је оценио да је Српска листа донела “мудру одлуку” јер ће, како је рекао, “бити у могућности да се избори за нешто боље” за српски народ на Kосову.

“Хвала Вам јер Ви и ваша деца чувате Србе на Kосову и Метохији и борите се за своја огњишта”, рекао је Вучић.

 

 

Вучић је, у обраћању грађанима, истакао да су Срби на Kосову и Метохији имали свега три опције после избора, на којима је 99 одсто Албанаца гласало за независно Kосово и углавном против српских интереса.

Прва опција је, према његовим речима, била да подрже нову владу нових, свежих снага Албиња Kуртија или Самоопредељења.

Вучић је указао да политички програм покрета Самоопредељење захтева измену устава са циљем одбацивања Ахтисаријевог плана, чиме би се избацили сви странци, па се поставља питање ко би штитио Србе ако оду Kфор, Унмик и Еулекс.

Такође, како додаје Самоопедељење се отворено залаже за уједињење Kосова и Албаније у Велику Албанију.

Исто тако, додаје да се Самоопредељење залаже и за косовску војску.

“Да ли је Српска листа требало да подржи стварање Велике Албаније ? Шта год да су урадили критиковали би их они који сада критикују”, рекао је Вучић.

Друга опција, како је нагласио он, била је да Српска листа не подржи никог.

“А какав би то избор био. Никакав, јер би се одржали нови избори на којима би Српска листа имала мање гласова, а Kурти и Харадинај више. Не мислите да шест до осам одсто становништав може да има већину у скупштини”, нагласио је Вучић.

Трећа опција, према његовим речима, је била да подрже владу Рамуша Харадинаја, који за државу Србију остаје оптужени ратни злочинац.

“Ништа добро не мислимо о њему. Има таквих још који су лидери, али нас нико не пита када се гласа”, поручио је он.

Овом трећом опцијом, подвукао је, Срби нису изгубили могућност да очувају мир и сачувају своју децу.

“Замислите да су донели одлуку да се иде на нове изборе. Шта би радили када би их нападали јужно од Ибра, или ако би послали РОСУ на север Kосова”, рекао је Вучић подсетивши да се већ једном свађао са западним амбасадором због РОСУ на северу Kосова, након чега су повучене те јединице.

“Шта бисте радили када крену да нападају Србе. Да палимо џамије као 2008. године због неодговорне политике наших власти. Да не би можда ови наши јунаци који су умрљани пеном од пива или капућина ишли своје животе да жртвују”, критиковао је Вучић додајући да је најлакше бити неодговоран.

Први пут од 1991. албанске партије, како подвлачи, немају већину, а то не жели нико да примети.

“Први пут имамо нешто у својим рукама од проглашења самосталности”, рекао је председник Србије.

Вучић је објаснио да на Kосову и Метохији живи данас између шест и осам одсто Срба.

Према нашим подацима 8, а према албанским 5,8 одсто.

“Свакако није више од осам одсто. Нажалост после изгубљеног сукоба са НАТО, после стравичне НАТО агресије, највећи број Срба се иселио, и само су на енклавама и на северу остали да живе”, објаснио је он.

 

Извор: www.vucic.rs