Poslanici kosovske skupštine usvojili su u načelu predlog zakona o verskim slobodama, kojim se prvi put jasno i pravno garantuje da će Srpska pravoslavna crkva nesmetano postojati na Kosovu i Metohiji u punom svom obliku.

„Značajno je to da se u zakonu navodi da je pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji, njeno sveštenstvo i monaštvo sastavni deo Srpske pravoslavne crkve. Crkvi će biti omogućeno neometano upravljanje kompletnom imovinom sa kojom raspolaže, ali i da će imati određene povlastice kada su u pitanju carine i dažbine na Kosovu i Metohiji“, rekao je RTS-u poslanik Srpske liste u kosovskoj skupštini Igor Simić.

To je po njemu veliki uspeh, kako za SPC tako i za celokupan srpski narod, jer, dodaje, zakon isključuje promenu u statusu i nazivu za Srpsku pravoslavnu crkvu na KiM.

„Zakonom se takođe garantuje da niko neće imati pravo da polaže pravo na ime, pečat, grb ili svojinu koja se nalazi u vlasništvu SPC, a da će predstavnike SPC prema institucijama na Kosovu imenovati sama SPC, tako da niko neće moći samostalno da bira sa kim će razgovarati ispred SPC“, objasnio je Simić.

On ističe da su u izmenama zakona iz 2006. godine, iz vremena Unmik administracije, pomoć pružili predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji.

„Najveću podršku Srpskoj listi u promeni zakona o verskim slobodama dali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, koji su na kraju imali konačnu reč u prihvatanju promena“, rekao je Simić.

Preneo je da su predstavnici albanske opozicije bili protiv promena zakona koje se tiču SPC, a mnogima je smetao i sam naziv srpske crkve na KiM.