Једногласном подршком делегата у Скупштини Српске листе и чланова Председништва изабран сам на место председника Српске листе као први међу једнакима. Посао градоначелника Северне Косовске Митровице који обављам скоро четири године је искуство које ми значи у предвођењу успешног тима Српске листе који чине млади, храбри, способни и одговорни људи.  И док сам као градоначелник морао да доносим тешке одлуке нисам размишљао о томе да ли је тај посао тежак или лак, већ сам се трудио да радим најбоље што могу и у интересу грађана, свестан одговорности посла који обављам и части која ми је припала. Исто је и сада- одговорио је Горан Ракић, председник Српске листе и градоначелник Северне Косовске Митровице  на питање „Јединства”  да ли је лако бити челни човек Српске листе у ситуацији  сталних турбуленција и изазова на простору наше покрајине.
Српски народ је потврдио на изборима да верује у Српску листу  и очекује борбу Српске  у  Привременим косовским институцијама за интересе и опстанак српског народа?
Апсолутно сте у праву. Са скоро педесет хиљада освојених гласова Српска листа је остварила најбољи резултат од кад Срби учествују у изборном процесу на Косову и Метохији. Ово је податак којим се поносимо, али и који нас обавезује да радимо предано у наредном периоду како би унапредили живот Срба и осталих неалбанаца на Космету.  Програм за који смо добили овако снажну подршку је био врло конкретан, јаван и јасан. Проблеми српског, али и осталих неалбанаца на Космету захтевају хитно решавање. Нас не интересује број министарских, или других функција, али нас животно занима решавање проблема који отежавају живот наших сународника.
Како видите настојања одређених политичких структура у Приштини, али и појединих Срба на КиМ, да искључе Београд  из разговора о Косову и Метохији?
 Није тајна да су у току изборног процеса неки Срби имали отворену подршку албанских политичких партија. Резултати избора, и огромно поверење које су грађани поверили Српској листи, су послали јасну поруку таквим људима где им је место. По мом дубоком убеђењу Срби на Косову и Метохији су политички врло зрели, и њихови гласови Српској листи то показују. Преговори без Београда не постоје, нити ће их српски народ уважити, стога онима који то желе поручујем да узалуд губе време. Влада Републике Србије и председник Александар Вучић имају пуну подршку Српске листе и српског народа да заступају наше интересе у преговорима.
Да ли сте имали званичне консултације са албанским политичким лидерима око формирања власти на Косову  и како су прошле?
Могу да потврдим да до сада Српска листа није имала консултације са албанским политичким партијама. То би било бесмислено имајућу у виду чињеницу да још увек, званично ниједна партија није добила мандат за формирање Владе. Српска листа неће бити препрека формирању институција, али исто тако неће одступити од онога што представља програм који су грађани подржали на изборима.
Која би албанска политичка партија,односно коалиција била најприхватљивија за сарадњу са Српском листом и са ким бисте, по Вашем мишљењу, могли имати најбољу сарадњу?
Политика је одговоран посао у коме нема места спекулацијама. Став Српске листе је јасан ми не можемо да бирамо представнике косовских Албанаца, и то нећемо ни радити, али ћемо врло пажљиво бирати са ким правимо коалицију и ко ће добити нашу подршку. Подсетићу, Српска листа је четврта по снази у парламенту у Приштини и то се мора поштовати.
Српска листа је, како се тврди у политичким круговима на Косову и Метохији, незаобилазан фактор у формирању будуће власти. Који су услови које ћете испред Српске листе поставити, будућим евентуалним коалиционим партнерима и имате ли услова када су у питању фунцкије или одређени министарски ресори?
Већ смо то поменули, али ћу поновити. Ово је нов тим Српске листе који чине одговорни, млади и способни људи који желе да остваре добар резултат за свој народ. Нас не интересују фотеље и позиције. То је део политичке прошлости српског народа на Косову и Метохији.  Круна свих наших захтева је формирање Заједнице српских општина у складу са договором Београда и Приштине у Бриселу и од тога нећемо одступити. Надам се да ће међународна заједница пружити подршку овом нашем захтеву јер су између осталог они били гарант тог споразума. Поред тога ту су и измене одређених законских решења којима се угрожавају економски интереси српског народа, али и оних законских решења којима се Срби обесправљују као на пример приликом добијања одређених докумената. Ту су и поштовање права на употребу језика, право на слободу кретања па и решавање имовинских питања и приватизације друштвених предузећа.
Српско једнство је, нажалост, често упитно када су у питању заједнички политички циљеви, а протеклих година српско нејединство  на КиМ је  правило  додатне проблеме. Каква је сада ситуација међу политичким представницима Срба на КиМ?
Српска листа је скуп људи који желе да храбрим и одговорним политичким деловањем унапреде положај Срба и других неалбанаца на Косову и Метохији. Ми смо отворени за све оне којима је национални интерес испред личног. Са егоистима, слободним стрелцима и продавцима магле желимо да раскрстимо једном заувек. Проблеми које помињете, а који су се манифестовали у претходном периоду су у рангу дечијих болести које је наша политичка групација морала да превазиђе како би изашли бољи, јачи и снажнији, то су ови парламентарни избори и показали.
Често спомињете да ћете све одлуке доносити у сагласности са  Београдом, што Вам замерају приштински медији који преносе Ваше изјаве из српске штампе. Како бисте то прокоментарисали?
Наша држава је држава Србија, и ми другу немамо, нити тражимо. Немојте заборавити да огромна заслуга за овај успех Српске листе, и оволику излазност на парламентарним изборима је резултат јасне подршке Владе Србије и председника Александра Вучића Српској листи. Ми у Влади Србије и председнику Вучићу имамо искреног пријатеља и савезника у остварењу својих циљева и то се никада неће променити.  Додао бих само још ово, и нама понекад смета што Албанци за своје погрешне потезе имају подршку неких међународних представника. Дешава се да ти потези буду и на штету Срба нажалост. Па, ипак, не можемо то да променимо.
Завршетак радова на главном мосту на Ибру и даље је једна од актуелних тема.Када очекујете крај радова и како оцењујете тренутну безбедносну ситуацију у Северној Косовској Митровици?
Безбедносну ситуацију најбоље могу проценити сами грађани, а њихова безбедност и сигурност су разлог моје одлуке да радове на ревитализацији моста обуставим на одређено време. Након серије инцидената који су се десили у улици Краља Петра у Косовској Митровици, приликом којих ниједан представник међународних организација на Космету, није нашао за шодно да исте осуди, био сам приморан да обуставим радове. Време након тога је показало да сам донео исправну одлуку јер инцидената нема. Ја сада јавно позивам оне који су гарант безбедности, Еулекс, КФОР, УНМИК и КПС да преузму одговорност, осигурају и гарантују безбедност грађанима Косовске Митровице и ја ћу донети одлуку о наставку радова. Нажалост, некоме у Канцеларији Европске уније у Приштини је стало до симболике, а не до одрживих решења. Последњи пример повлачења одређених пројеката који су били намењени нашој општини су резултат покушаја да се уценама остваре политички циљеви. Ми на то нисмо и нећемо пристати.
Каква је улога Канцеларије ЕУ у Приштини и амбасадорке Апостолове у повлачењу пројеката и имају ли основа њене изјаве да није одговорна за отказивање помоћи Северној Митровици?
Позивам Апостолову да објави комплетну документацију уговора за ревитализацију моста и изградње зграде Универзитета. Дубоко верујем да ће грађани бити изненађени подацима да је канцеларија амбасадорке Апостолове одобрила да се финансирање ревитализације моста обави за 1.2 милиона евра, а надзор над спровођењем пројекта финансира са огромних 1.9 милиона евра што је невероватно. Поред тога, захтевам да се зарад транспарентности објави и уговор о изградњи зграде Универзитета, јер је у том уговору амбасадорка Апостолова одобрила да фирма која је израдила пројекат, истовремено добила и уговор за извођачки надзор истог пројекта, што је незабележено у раду било које организације, а што није смело да се дозволи, да Апостолова брине о новцу грађана Европске уније, како тврди. Општина Северна Митровица је отворена за сарадњу са свим донаторима, али нас овакве изјаве изненађују. Комплетну тендерску и финансијску процедуру пројеката спровела је Канцеларија амбасадорке Апостолове, зато захтевамо да се  наведени уговори објаве, јер не желимо да будемо саучесници погрешних потеза госпође Апостолове, који, сигуран сам, немају подршку званичног Брисела.
Р. Комазец, Јединство