Косовска Митровица — Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић изјавио је да о Заједници српских општина представници Београда и Приштине треба да разговарају у Бриселу.

Ракић је за Тањуг рекао да о статусту ЗСО треба да се разговара у Бриселу и да израда статута будуће Заједнице не може да буде сведена на локални ниво, јер је процес формирања ЗСО започет у Бриселу.

Због тога тема ЗСО опет треба да се нађе за бриселским столом и да буде договорена у разговорима Београда и Приштине, истакао је градоначелник Северне Митровице.

Ракић је подсетио да је пре неколико дана и специјална представница ЕУ на Косову Наталија Апостолова рекла да је следећи корак формирање ЗСО, али је изразио сумњу да ће званична Приштина испоштовати оно што је, у вези са Заједницом, договорено пре четири године.

“Приштина увек на крају не испоштује оно што је договорено био то договор у писаној или у усменој форми. Очекујем да их ЕУ притисне, да се држе договора а не да што директно што индиректно међународна заједница увек буде на страни Приштине”, казао је Ракић.

Очекујемо да ЕУ буде неутрална и да захтева од Приштине да се држи онога што је договорено у Бриселу, закључио је градоначелник Северне Митровице.

Извор: Б92