Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је данас да је УНМИК незамењив као непристрасни арбитар стања људских права на Косову и Метохији, и да би стога свако даље смањење или обезвређивање те мисије ишло директно на штету српског народа и свих неалбанских заједница у покрајини.

УНМИК је овде и као стални подсетник да је Резолуција 1244 политички жив документ, који Косово и Метохију сагледава у саставу Србије – указао је Ракић за Танјуг.

Он је додао да му је јасно да управо због тога “УНМИК може да смета онима који подржавају настојања да се КиМ отргне од Србије”.

– Али, они који истински желе добро свим људима овде, без обзира на њихову националну припадност не могу и не смеју подржати неразумне захтеве за повлачење те мисије – изјавио је Ракић.

Према његовим речима, повлачење УН, односно њене мисије са једног нестабилног постконфликтног простора, какав је Косово и Метохија, неповратно би уназадило настојања да се реши питање повратка интерно расељених, обезбеди владавина права и заштите интереси српског народа.

– Када се томе додају предлози да се прореде седнице Савета безбедности УН о Косову и Метохији, јасно је да пред собом имамо јасно исказану намеру неких земаља да се међународна заједница учини слепом на све што се овде догађа и то би, уверен сам, био пораз читавог система УН – упозорио је Ракић.