O problemima srpskih poljoprivrednika na Kosovu i Metohiji i o eventualnim mogućnostima da im se pomogne, danas su sa ministrom poljoprivrede Republike Srbije Branislavom Nedimovićem razgovarali predstavnici Srba sa Kosova.

 

Na sastanku su razmotreni predlozi za nove projekte i inicijative, preko kojih bi se pomogli srpski poljoprivrednici.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović je istakao da je jedan od najvećih problema malo tržište za plasman robe, nedostatak pogona za preradu poljoprivrednih proizvoda, kao i nepostojanje savetodavne službe južno od Ibra.

„Srpsko stanovništvo na Kosovu se mahom bavi poljoprivredom, danas smo sa ministrom Nedimovićem razgovarali o mogućim projektima koje bi zajedno pokrenuli i složili smo se da treba nastaviti rad na zajedničkim projektima i inicijativama. Imamo mnogo vrednih ljudi koji proizvode, ali se zbog nepostojanja tržišta suočavaju sa problemom viška robe koja propada. Razgovarali smo o pokretanju proizvodnih pogona, koji bi otvorili nove mogućnosti za ljude koji žele da rade“, kazao je Stojanović.

Pored zamenika premijera, sastanku su prisustvovali još i predsednik Opštine Gračanica Vladeta Kostić, dekan Poljoprivrednog fakulteta Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Božidar Milošević, načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Petković, predsednik Privremenog organa Priština Ljubinko Karadžić, savetnik zamenika premijera Milan Stolić, direktor Departmana za poljoprivredu Opštine Gračanica Dragiša Stojanović, direktor za ekonomski razvoj Opštine Gračanica Aleksandar Mihajlović, savetnik zamenika premijera i menadžer projekta „Naš plan“ Dejan Radivojević i poslanik Srđan Popović.

 

Izvor: Naš plan