„Poslanici „Srpske liste“ odlučili su jutros da glasaju za pad Vlade. Potrudićemo se da nakon novih izbora dovedemo odgovorne i dinamične ljude“, kaže šef Srpske liste“ Slavko Simić.

Simić je u izjavi za RTV Kim, nakon današnje sednice na kojoj su poslanici glasovima odlučili da sruše Vladu, rekao da je odluka o tome kako će glasati „Srpska lista“ doneta jutros, nakon konsultacija sa koalicionim partnerima.

„Razgovarali smo sa našim koalicionim partnerima koji su očekivali da znaju naš konačan stav jer smo mi kao poslanici Srpske liste imali ključnu ulogu u izglasavanju nepoverenja Vladi“, kaže Simić.

On objašnjava da je Srpska lista imala puno razloga za ovakvu odluku, političku krizu, lošu komunikaciju sa koalicionim partnerima i nepoštovanje koalicionog sporazuma.

„Vlada nije poštovala one obaveze koje je preuzela iz koalicionog sporazuma. Gotovo svi elementi koalicionog sporazuma nisu poštovani čak su neki i degradirani. Tu pre svega mislim na Zajednicu srpskih opština koja je politički, ustavno i zakonodavno bila degradirana od samog početka. Pored toga, tu su i svi oni procesi koji su od vitalnog začaja za srpsku zajednicu, vraćanje srpske imovine, položaj SPC i svi drugi vitalni procesi za srpsku zajednicu bili su marginalizovani i niko se nije bavio tim stvarima“, navodi Simić.

Simić navodi da je sigurno da će u budućem sazivu Vlade i Parlamenta Srbi imati zagarantovana mesta. Svoju kampanju, „Srpska lista“ usmeriće ka animiranju što više glasača.

„Prethodih nekoliko dana, nakon što smo uočili da sve vodi ka izborima, mi smo već uradili strategiju i očekujemo da već imamo konsultacije da pokrenemo sve resurse kako bismo imali korektnu kampanju, ali i da animiramo ljude i da im ukažemo na to da su ovi izbori važni. Ako budemo izašli u većem broju možemo ostvariti bolje rezultate i u institucije dovesti ljude koji su odgovorni, koji će doneti dinamiku rada i naravno poboljšati položaj Srba i srpske zajednice na Kosovu“, naveo je Simić.

Izvor: RadioKiM