Srpski član CIK Nenad Rikalo, izjavio je da je kazna od 25.000 evra „školski primer represije“ prema srpskom narodu i prema Građanskoj inicijativi Srpska lista.

„Odluka Panela za žalbe, da se Srpska lista kazni sa 25.000 evra zbog spota koji smo emitovali, klasičan je primer, školski primer institucionalne represije prema jednom narodu. Ovde se radi o srpskom narodu i Srpskoj listi“, naveo je on u izjavi Tanjugu.

Rikalo je istakao da taj potez predstavlja kulminaciju negativnog odnosa prema Srpskoj listi, ocenjujući tu odluku kao klasičan primer institucionalne represije prema srpskom narodu i Srpskoj listi.

„U tom spotu naš politički stav da ne želimo da imamo kosovsku vojsku, nazivanje Kosova i Metohije kao geografske odrednice, oni kažnjavaju sa 25.000 evra. To je kulminacija negativnog i kulminacija represije koja je počela prema Srpskoj listi“, istakao je.

„Od samog početka ovog izbornog procesa, prema Srpskoj listi u albanskim medijima se napravila vrlo negativna slika. Sve ono što su naši politički stavovi naišlo je na vrlo negativan komentar i negativan otpor unutar kompletnog albanskog medijskog polja“, ocenio je Rikalo.

Kako je ranije danas objavljeno, Izborni panel za žalbe i predstavke u Prištini kaznio je Srpsku listu na žalbu BIRN-a i Internews Kosova sa 25.000 evra zbog izbornog spota koji, kako je navedeno u obrazloženju, „promoviše i podstiče mržnju protiv postojanja države Kosova“.

U obrazloženju odluke, između ostalog, se navodi da se u spotu „izlažu preteće poruke protiv formiranja vojske Kosova i potpunog funkcionisanja države Kosova, poziva na očuvanje srpskih institucija na Kosovu, dok se Kosovo naziva Kosovom i Metohijom“.

Kaže se i da je u spotu „korišćena karta Srbije na kojoj je ubrojano i Kosovo“ te da takve poruke „promovišu i podstiču mržnju i provokacije protiv postojanja države Kosovo“.

Srpska lista, kako se navodi, ima rok od 15 dana da plati kaznu pod pretnjom izvršenja.

Tanjug