Председник партије “Грађанска иницијатива Српска листа” Славко Симић изјавио је данас да ће Српска листа после успеха на парламентарним изборима на Kосову сигурно бити озбиљан и конструктиван чинилац без кога неће моћи да се формира Влада у Приштини и да ће та влада сигурно почивати на коалиционом споразуму који ће бити сачињен са том листом.

– Српска листа ће у том коалиционом споразуму предвидети и тражити све оно што је кључно за опстанак српског народа на Kосову и Метохији. За опстанак наших институција и за институционално присуство Владе Србије на Kосову и Метохији, јер ми желимо да се изборимо за наша колективна права и да остваримо све циљеве које смо зацртали у предходном периоду и у току кампање – рекао је за Симић агенцији Бета.

Он је додао да Српска жели да буде озбиљна политичка снага која ће покренути процес формирања Заједнице српских општина и да заштити Резолуцију 1244 СБ УН која јасно дефинише да једина војна формација која може да постоји на Kосову јесте војска Kфора и да се тако не дозволи покретање процеса формирања војске Kосова.

Симић је рекао да је на јучерашњим превременим парламентарним изборима на Kосову Српска листа у свим срединама где живе Срби узела више од 90 одсто гласова бирача који су изасли на бирачка места.

Он је додао да Српска листа мора преузети велику одговорност, пре свега према грађанима, тако да приликом конституисања Скупштине и Владе Kосова крене да решава приоритетна питања и проблеме српског народа који живи на Kосову и Метохији.

– Да решавамо проблеме на локалном и централном нивоу. Да кроз институције у Приштини покренемо процесе који су важни за српски народ и да заштитимо наше виталне и националне интересе и економске ресусрсе на Kосову и Метохији – рекао је за Бету Симић.