KOSOVSKA MITROVICA- Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je ova stranka na vanrednim kosovskim izborima u nedelju ostvarila glavni politički cilj i da su, prema poslednjim podacima, osvojili 9 od 10 mesta rezervisanih za Srbe.

Simić je rekao da je Srpska lista sa preko 40.000 glasova zabeležila rekord u broju osvojenih glasova za srpsku partiju na KiM i da će u budućem sazivu kosovskog parlamenta imati dovoljno poslanika da spreče promenu ustava, promenu granica naše zemlje i da se suprotstave formiranju kosovske vojske.

“Uprkos nemogućim uslovima, tome što je za druge liste radio celokupan albanski establišment i gotovo celokupna međunarodna zajednica, sa ogromnim finansijskim, političkim i medijskim resursima, povećali smo broj glasova za više hiljada,”- rekao je Simić.

Simić je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici kazao da je prema podacima sa skoro 100% obrađenih biračkih mesta Srpska lista osvojila 40.886 glasova, Progresivno demokratska stranka 1408, Samostalna liberalna stranka 3113 i Partija kosovskih Srba 1941 glas.

“To znači da će poslanički klub Srpske liste, po ovim brojevima, zajedno sa predstavnikom Goranaca, verovatno imati deset poslanika, što je za jednog poslanika više nego u prethodnom sazivu,”- naglasio je predsednik Srpske liste.

On je naveo da je pod znakom pitanja samo da li će poslanički klub brojati devet ili deset poslanika obzirom da se očekuje brojanje i tzv. uslovnih glasova gde, kako je rekao, ocekuje dodatni rast broja glasova.

Simić nije isključio da zbog, kako je naveo, malih brojeva glasova koji su potrebni zbog specifičnog sistema koji favorizuje manje liste, još jedna od lista dobije mandat.

U ime Srpske liste želim još jednom da se zahvalim građanima. Ubedljivom pobedom Srpska lista postala je opunomoćeni predstavnik srpskog naroda u pokrajinskim institucijama, gde ćemo se boriti da poverenje i očekivanja građana i naše države Srbije ostvarimo,”- zaključio je Simić.

Izvor: Radio kontakt plus