Srpska lista je uložila žalbu na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke, kojom je toj stranci izrečena kazna od 25.000 evra zbog sadržaja predizbornog spota, potvrđeno je „Tanjugu“ u Srpskoj listi.

Žalba je, kako je obrazloženo, podneta zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zbog bitne povrede odredbi ustava, zbog bitne povrede odredbi zakona o opštim izborima, kao i zbog odluke o kazni.

Izborni panel za žalbe i predstavke u Prištini kaznio je Srpsku listu, na žalbu BIRN-a i Internjuz Kosova, sa 25.000 evra zbog izbornog spota koji, kako se navodi u obrazloženju, „promoviše i podstiče mržnju protiv postojanja države Kosova“.

U obrazloženju odluke, između ostalog, se navodi da se u spotu „izlažu preteće poruke protiv formiranja vojske Kosova i potpunog funkcionisanja države Kosova, poziva na očuvanje srpskih institucija na Kosovu, dok se Kosovo naziva Kosovom i Metohijom“.

Kaže se i da je u spotu „korišćena karta Srbije na kojoj je ubrojano i Kosovo“ te da takve poruke „promovišu i podstiču mržnju i provokacije protiv postojanja države Kosovo“.

Srpska lista, kako se navodi, ima rok od 15 dana da plati kaznu pod pretnjom izvršenja.

RTS