Члан Централне изборне комисије Косова Ненад Рикало рекао је да је Грађанска иницијатива Српска листа поднела захтев за пререгистрацију у политичку партију.

Ненад Рикало је рекао да је захтев за пререгистрацију Српске листе у странку, који је поднео Славко Симић, потписима подржало 1.650 грађана, међу којима су посланици, представници владе, градоначелници и други, што доказује да Српска листа има и снагу и ауторитет да се у пуном капацитету представи.

Рекао је да се, иако је захтев за пререгистрацију поднео Симић, догодио парадокс да је Александар Јаблановић брже-боље када је чуо да се то догодило, “уз помоћ својих ментора у Приштини, а пре свега косовског премијера Исе Мустафе”, поднео сличан захтев.

Рикало је казао да је Јаблановићев захтев подржало око 500 грађана али да ће Централна изборна комисија Косова (ЦИК) размотрити њихову валидност, “пошто се човек служи фалсификатима, не би нас изненадило да се ради о још једном фалсификату”.

Он каже да сумња да иза свега стоји косовски премијер.

Рикало је нагласио да су недореченост и “рупе” у косовском закону о изборима довели до тога да се направи конфузија око тога ко је председник Српске листе, истичући да су неки то искористили за самопромоцију.

“Истина је да ЦИК није донео никакву одлуку или препоруку о томе и да тренутно постоје два захтева, односно две промене, где је у једној председник Грађанске иницијативе Српска листа Славко Симић, а у другом случају Александар Јаблановић”, рекао је Рикало.

ЦИК ће разматрати поднете захтеве и донеће неке препоруке по том питању сходно закону, међутим тај закон је довео до тога да Грађанска иницијатива Српска листа не може да функционише у неком нормалном облику, додао је Рикало.

Извор: РТС