На Косову и Метохији 11. јуна се одржавају судбински избори за српски народ у јужној српској покрајини и само Српска листа може да гарантује да неће бити формирана војска Косова или реализоване друге ствари на уштрб Срба, истакнуто је на конференцији за новинаре у Влади Србије након састанка представника Српске листе и премијера Александра Вучића.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин рекао је је једини разлог што војска Косова не постоји само то што су посланици Српске листе то спречили.

“Не буду ли постојали посланици који заиста говоре у име српског народа можете бити сигурни да ће војска Косова бити нови фактор на Косову и Метохији. Када слушате кандидата за премијера Рамуша Харадинаја који прети да ће стићи до Ниша може се претпоставити шта ће радити када буде имао војску. Срби то не смеју да дозволе”, поручио је Вулин.

Вулин је истакао да је од оснивања Српске листе постојала јасна политичка намера и порука да Срби морају да буду јединствени, да не могу себи да приуште сукобе.

“Без државе и владе Србије не може бити живота за Србе у покрајини. Српска листа има обавезу да заједно са српским народом на КиМ убедљиво победи и не дозволи да ниједан српски мандат оде ван Српске листе. Без ауторитета Српске листе глас Срба на КиМ се неће чути”, уверен је Вулин.

Према његовим речима, Влада чврсто подржава Српску листу и њене кандидате и очекује од сваког Србина на КиМ да подржи Српску листу јер је глас за Српску листу глас за политику Србије, политику премијера и целе владе Србије.

Александар Вулин

“Влада неће дозвилити да се Српска листа размрви и да наши гласови оду тамо где не треба да оду. Свако ко прави било какав договор и покушај компромиса са албанским политичким партијама ради директно против интереса српског народа и са том одговорношћу мора да се носи”, нагласио је Вулин додајући да говори у име члана владе, али и шефа Покрета социјалиста.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да се 11. јуна на КиМ одржавају судбински избори за опстанак и судбину нашег народа и будућност у јужној српској покрајини.

Према његовим речима, Влада сматра да би Срби на КиМ требало да се окупе око Српске листе пре свега јер она и на овим изборима значи наставак подршке државе српским институцијама на КиМ, наставак институционалних веза.

“Једино Српска листа може да гарантује и да се бори и у покрајинским институцијама да веза између Београда и нашег народа на Косову остане непрекинута. Само они су спремни да на потпуно доследан начин очувају нераскидиву пупчану врпцу између Косова и Метохије и државе Србије”, подвукао је Ђурић.

Указао је да су посланици Српске листе спречили формирање војске Косова и да је за њено успостављање потребно четири од 10 српских гласова, што се не сме дозволити.

“Албанци покушавају на сваки начин различитим злоупотребама и махинацијама, па и куповином појединих српских представника да дођу до српских, али и других мандата”, уверен је Ђурић додајући да су регистровали читав низ листа на којима су заправо људи који су у директној функцији и непосредно делегирани од албанских странака са настојањем да преузму највећи део корпуса неалбанског народа и ставе под пуну контролу политички систем у покрајини.

“Српска листа је фактор и чинилац који у овом тренутку управља у 10 општина, а у октобру су локални избори. Ово ће бити важан тест. Не може бити Заједнице српских општина у пуном капацитет ако у скупштини у Приштини нема неподељеног српског гласа”, поручио је Ђурић.

Марко Ђурић

Указао је да је премијер данас представницима српског народа пренео подршку и солидарност народа Србије и жељу државних институција Србије, целог нашег народа да Срби на КиМ на изборима снажно и солидарно стану јединствено иза својих интереса.

Министар енергетике и рударства Александар Антић указао је на значај очување енергетских капацитета, посебно због снабдевања севера Косова.

“Питање сигурности снабдевања електричном енергијом севера је изузетно осетљиво питање. За нас је капитално важан систем Газидове, јер обезбеђује сигурност снабдевања на северу. Водимо посебно рачуна о томе јер било које решење које не би било у потпуности кординирано са нама људе на северу довело у позицију енергетских талаца”, упозорио је Антић.

Антић је рекао да се око тога воде веома тешки разговори и да приштинска администрација покушава да оствари своје циљеве који су мимо споразума.

“За нас је посебно важно да јуди са севера имају снагу да нам дају подршку у Приштини како би се споразуми реализовали у корист српског народа. Зато је важно да немамо пукотину у фронту који треба да штити интересе српског народа. Веома је битно да на изборима пошаљемо снажну поруку пре свега људима са севера да је важно да у пуном капацитету СЛ уђе у приштинску скупштину”, објаснио је Антић, додајући да то говори и у име СПС и ЈС.

Александар Антић

Лидер Српске листе Славко Симић указао је да је 20 кандидата за посланике одржало консултативни састанак са премијером Вучићем и да од свог оснивања Српска листа све координише са Владом Србије.

“Српска листа је један национални пројекат, постала је политички бренд Срба на КиМ. До сада је била носилац мира и стабилности и политике Владе Србије. Спречавали смо да изгласају све оне законске одредбе које су биле на штету српског народа на КиМ”, подосетио је Симић.

Симић је истакао да, иако су постојали изазови унутар листе, коју су производили појединци инструменти Приштине, који покушавају да створе микроинтересне политичке партије у служби Тачија, Харадинаја.

Славко Симић – Српска листа

“Људи морају да препознају овог пута озбиљност, легитимитет људи који ће бити на Српској листи”, нагласио је Симић.