Zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, izjavio je danas da bi jasna volja da se otpočne sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO), kako je dogovoreno u Briselu, bio opravdan razlog za povratak Srba u kosovske institucije.

– Onda kada vidimo konkretnu i jasnu volju da se pokrene proces formiranja Zajednice srpskih opština na način kako je dogovoreno, ne nekim improvizacijama i novim izmišljotinama, onda će postojati opravdan razlog da se mi vratimo u institucije i radimo na onom što je za nas najznačajnije – rekao je Stojanović za Tanjug.

Stojanović je istakao da do tada ne vidi smisao ponovnog povratka i rada u političkim organima, navodeći da Srbi jesu prisutni na svojim radnim mestima i da se trude da sprovedu sve projekte koji su započeti, kao i neke nove, ali da neće učestvovati u političkom radu dokle god ne vide spremnost da se zaista otpočne rad na formiranju ZSO.

– Ne želimo da nam se desi ono što se desilo sa nekim ranijim dogovorima i planovima. Setićete se da mnogo odredaba iz Ahtisarijevog plana apsolutno nije sprovedeno onako kako je planirano, već su u implementaciji vrlo često mnoga prava obesmišljena i potpuno izgubila na originalnoj zamisli i značaju koji je trebalo da imaju – konstatovao je Stojanović.

Predstavnici Srba u kosovskoj skupštini i vladi bojkotuju rad institucija od oktobra prošle godine zbog niza zakona koji su usvojeni, među kojima je i Zakon o Trepči, a koji su, kako ocenjuju, u suprotnosti sa interesima srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

– Mi kao politička elita, koja danas učestvuje u sprovođenju jednog dogovora koji je postignut na najvišem političkom nivou, apsolutno nećemo da dozvolimo da nam se tako nešto desi. Insistiramo na svakom slovu koje je dogovoreno u Briselu, ukoliko u nama traže partnera da uradimo nešto što će biti manje od onog što je dogovoreno u Briselu onda kucaju na pogrešna vrata, ta vrata se neće otvoriti i mi na to nećemo pristati – istakao je Stojanović.

Izvor: Blic