„Vratićemo se na i uzeti učešće u radu kosovske skupštine onog trenutka kada vidimo dobru volju za sprovođenjem svega onoga što je dogovoreno i potpisano na pregovorima u Briselu“, rekao je zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, gostujući u RTV centar Gračanica.

 
„Kosovska Vlada treba da shvati da više nema onih „poslušnih Srba“ koji će prećutati ili preći preko nekih jednostranih odluka koje oni donose, a koji su na štetu našeg naroda. Mi svakodnevno dobijamo neke pozive preko medija da se vratimo i uzmemo učešće u radu skupštine, ali to je toliko neozbiljno jer nema istinske volje i interesovanja za razgovorom i sprovođenjem onoga što je već dogovoreno“.

Što se formiranja kosovske vojske tiče, Stojanović ističe da takva odluka ne može da se donese bez pristanka Srpske liste u skupštini i bez promene Ustava.

„Izjave koje daju i presednik i premijer se razlikuju, što znači da sve zavisi iz koje partije dolaze i da je sve u svrhu dnevno političke kampanje. Žalosno je što i na mnoge druge ozbiljne teme nismo imali ozbiljne partnere za razgovor, jer se sve svodi na to ko će da preuzme zasluge zasluge za nešto što je uradio ili bude okrivljen za nešto dobro što je uradio za Srbe. Mi na takve odluke i na mnoge druge koje su donete bez naše saglasnosti nikada nećemo pristati niti učestvovati u tome“.

 

Kada se pitanja imovine tiče Stojanović ističe da se tu ne radi samo o imovini Srba.

„Na žalost postoji ta ustaljena politička matrica, gde svoj nacionalizam i patriotizam Albanci koriste tako što će donositi odluke koje će biti usmerene protiv Srba. Mislim da i oni sami polako shvataju da niko neće imati od toga koristi, kao što niko neće imati koristi od donetog zakona o Trepči, od zakona o verifikaciji imovine, jer će napraviti dodatni pravni haos, a niko neće doći da investira tamo gde vlada pravni haos“.

Stojanović se osvrnuo i na predstojeće izbore za predsednika Srbije i istakao da neke velike političke kampanje na KiM neće biti, jer kako je kazao, niko ne želi da izaziva neke neprijatnosti i nevolje Srbima koji ovde žive.
Srpski glas sa Kosova i Metohije nije mnogo veliki u tom nekom brojčanom smislu, se daleko čuje i ima veliku težinu, zato što govori o tome kome Srbi sa Kosmeta najviše veruju i kome su spremni da daju svoju sudbinu u ruke“.

„Mislim da Srbi sa Kosova i Metohije odlično znaju šta je sve Aleksandar Vučić sve radio i činio za ove ljude ovde i da oni to odlično osećaju. Mi ćemo naravno imati neke aktivnosti u kojima ćemo ljude podsetiti na sve rezultate koje smo u prethodnim godinama imali i predočiti im koliko je važno da na ove izbore izađu i iskažu poverenje kandidatu kome najviše veruju“.

Stojanović je dodao da veruje da očekuje da će rezultat glasanja čak i nadmašiti onaj sa prethodnih izbora.

Izvor: Radio Gračanica