Parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu, kod Prištine, obeležena je 16 godišnjica od napada na autobus “Niš-ekspresa” u Livadicama, kod Podujeva, kada je nastradalo dvanaestoro, a povređeno četrdeset troje Srba. Pored rodbine i prijatelja nastradalih i preživelih putnika parastosu su prisustvovali i direktor Kancelarije za pitanja zajednica Ivan Tomić, kao i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

Nakon parastosa, u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice održan je književni čas „Livadice – da se ne zaboravi”, nakon čega su okupljeni otišli do seoskog groblja na kome je sahranjena Mirjana Dragović, jedna od dvanaest nastradalih putnika autobusa “Niš-ekspresa”.

Položivši cveće na Mirjanin grob, direktor Kancelarije za pitanja zajednica Ivan Tomić podsetio je da Livadice, Staro Gracko, Goraždevac i mnogi drugi zločini učinjeni prema Srbima nisu rasvetljeni i još uvek čekaju pravdu. Njihov cilj tada, kako je istakao, kao i napada koji se i danas dešavaju je zastrašivanje Srba.

“Od terorističkog napada u Livadicama prošlo je 16 godina, a tuga i bol porodica koje su izgubile svoje najmilije ni danas ne jenjava. Uvek ćemo se sećati i pamtiti sve nevine žrtve koje su stradale nakon sukoba 1999. godine. Oni su uvek u našim srcima i mislima da nas podsete da ne odustajemo od naših vekovnih ognjišta, jer su ti zločini upravo to imali za cilj, da zastraše i proteraju preostale Srbe sa ovog prostora”, rekao je Tomić.

On je ponovio da je međunarodna zajednica tada podbacila i nije uspela ni da sačuva srpske živote, niti da pomogne u rasvetljavanju ovih slučajeva, ali da uprkos tome Srbi veruju u pravdu.

“Sama pomisao da su krivci još uvek među nama, na slobodi, stvara dodatnu bojazan da se ovakvi napadi mogu ponoviti. Apelujemo i nastavljamo da tražimo da počinioci svih zlodela budu privedeni pravdi iako znamo da su šanse da se to desi minimalne. Uzdamo se u Božiju pravdu i molimo da se ovakvi zločini više nikada ne ponove”, kazao je Tomić.

U eksploziji mine, postavljene ispod mosta na magistralnom putu Niš-Priština u mestu Livadice kod Podujeva, 16. februara 2001. godine, dignut je u vazduh prvi od šest autobusa kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije išli na Zadušnice u Gračanicu, u pratnji vojnika KFOR-a. U napadu život su izgubili Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Njegoš Cokić, Snežana Cokić, Danilo Cokić i Veljko Stakić.