BEOGRAD – Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da nije tajna da su srpski predstavnici na Kosmetu u kontinuitetu izloženi pokušajima političke kupovine i prevođenja na stranu separatista.
On, ipak, ne vidi kakvim bi se „argumentima i retoričkom gimnastikom“ oni mogli ubediti da formiranje takozvane kosovske vojske prepoznaju kao svoj interes.

„Ne samo da bi takav čin bio u suprotnosti s Rezolucijom 1244, već bi bio i direktna pretnja bezbednosti srpskog naroda na KiM“, naglasio je Đurić odgovarajući na pitanje „Novosti“ može li kosovski predsednik Hašim Tači da ubedi Srbe da podrže „vojsku Kosova“, pošto je najavio razgovore s njima.

Na konstataciju da je prevođenje GI „Srpska lista“ u stranku dovelo do podele srpskih političkih predstavnika i na pitanje da li je to uvod u srpsko „višeglasje“ u kosovskim institucijama, Đurić kaže da nema i neće biti višeglasja.

„Nekolicina političkih prevratnika bez podrške u narodu nema kapacitet da naruši srpsko jedinstvo. Ti pojedini mogu imati iza sebe podršku Prištine, koja pogrešno drži da joj je interes političko slabljenje našeg naroda na KiM. Srbi, međutim, imaju instrumente da, uz podršku Beograda, potpuno marginalizuju takve osobe“, rekao je Đurić.

Upitan da li veruje u skoriji nastavak dijaloga s obzirom na uslovljavanje Prištine u vezi Ramuša Haradinaja koga Srbija tereti za ratne zločine na KiM, Đurić je ocenio da je Priština donela „štetnu“ odluku da zamrzne dijalog, a „slučaj Haradinaj“ je bio samo izgovor.

„Albanska politička zajednica na KiM je u fazi unutrašnjeg političkog previranja i iščekivanja prevremenih parlamentarnih izbora, a dijalog je u takvim situacijama uvek usputna šteta, dok je naša spremnost za njega nedvosmislena“, rekao je Đurić.

Na pitanje o čemu bi se pregovaralo kada nije „otkočeno“ formiranje ZSO, Đurić kaže da nastavak dijaloga podrazumeva upravo primenu tog dogovora.

Upitan koliko se ozbiljno tretiraju pretnje Dauta Haradinaja da na Kosovu neće biti nijednog Srbina ukoliko njegov brat Ramuš ne bude izručen Beogradu, Đurić podseća da se osoba koja je iznela tu tvrdnju nalazi na čelu Odbora za odbranu, bezbednost i kontrolu bezbednosnih službi pokrajinske skupštine.

„Šta to onda govori o kredibilitetu i nameni tih snaga? Od samih pretnji opasnije je to što jedan vršilac političke funkcije može da preti etničkim čišćenjem,a da se ne suoči ni sa kakvim sankcijama. To stvara klimu u kojoj pretnja lako može prerasti u čin nasilja. Srbi na KiM ne treba da sasvim ignorišu ovakve pretnje, ali treba da znaju da država Srbija i čitav srpski narod stoje iza njih“, poručio je Đurić.

Izvor: Tanjug