Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da podržava odluku Srpske liste da uđe u kosovsku vladu, uz ocenu da je ta odluka bila „jedino moguća“ za Srbe u odnosu na dve druge opcije koje su imali.

Vučić je ocenio da je Srpska lista donela „mudru odluku“ jer će, kako je rekao, „biti u mogućnosti da se izbori za nešto bolje“ za srpski narod na Kosovu.

„Hvala Vam jer Vi i vaša deca čuvate Srbe na Kosovu i Metohiji i borite se za svoja ognjišta“, rekao je Vučić.

 

 

Vučić je, u obraćanju građanima, istakao da su Srbi na Kosovu i Metohiji imali svega tri opcije posle izbora, na kojima je 99 odsto Albanaca glasalo za nezavisno Kosovo i uglavnom protiv srpskih interesa.

Prva opcija je, prema njegovim rečima, bila da podrže novu vladu novih, svežih snaga Albinja Kurtija ili Samoopredeljenja.

Vučić je ukazao da politički program pokreta Samoopredeljenje zahteva izmenu ustava sa ciljem odbacivanja Ahtisarijevog plana, čime bi se izbacili svi stranci, pa se postavlja pitanje ko bi štitio Srbe ako odu Kfor, Unmik i Euleks.

Takođe, kako dodaje Samoopedeljenje se otvoreno zalaže za ujedinjenje Kosova i Albanije u Veliku Albaniju.

Isto tako, dodaje da se Samoopredeljenje zalaže i za kosovsku vojsku.

„Da li je Srpska lista trebalo da podrži stvaranje Velike Albanije ? Šta god da su uradili kritikovali bi ih oni koji sada kritikuju“, rekao je Vučić.

Druga opcija, kako je naglasio on, bila je da Srpska lista ne podrži nikog.

„A kakav bi to izbor bio. Nikakav, jer bi se održali novi izbori na kojima bi Srpska lista imala manje glasova, a Kurti i Haradinaj više. Ne mislite da šest do osam odsto stanovništav može da ima većinu u skupštini“, naglasio je Vučić.

Treća opcija, prema njegovim rečima, je bila da podrže vladu Ramuša Haradinaja, koji za državu Srbiju ostaje optuženi ratni zločinac.

„Ništa dobro ne mislimo o njemu. Ima takvih još koji su lideri, ali nas niko ne pita kada se glasa“, poručio je on.

Ovom trećom opcijom, podvukao je, Srbi nisu izgubili mogućnost da očuvaju mir i sačuvaju svoju decu.

„Zamislite da su doneli odluku da se ide na nove izbore. Šta bi radili kada bi ih napadali južno od Ibra, ili ako bi poslali ROSU na sever Kosova“, rekao je Vučić podsetivši da se već jednom svađao sa zapadnim ambasadorom zbog ROSU na severu Kosova, nakon čega su povučene te jedinice.

„Šta biste radili kada krenu da napadaju Srbe. Da palimo džamije kao 2008. godine zbog neodgovorne politike naših vlasti. Da ne bi možda ovi naši junaci koji su umrljani penom od piva ili kapućina išli svoje živote da žrtvuju“, kritikovao je Vučić dodajući da je najlakše biti neodgovoran.

Prvi put od 1991. albanske partije, kako podvlači, nemaju većinu, a to ne želi niko da primeti.

„Prvi put imamo nešto u svojim rukama od proglašenja samostalnosti“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je objasnio da na Kosovu i Metohiji živi danas između šest i osam odsto Srba.

Prema našim podacima 8, a prema albanskim 5,8 odsto.

„Svakako nije više od osam odsto. Nažalost posle izgubljenog sukoba sa NATO, posle stravične NATO agresije, najveći broj Srba se iselio, i samo su na enklavama i na severu ostali da žive“, objasnio je on.

 

Izvor: www.vucic.rs