Премијер Александар Вучић је изјавио да у бриселском дијалогу никада није било разговора о формирању војске Косова и поручио да Србија то никада неће подржати, нити било ко може на силу да намеће тему која је за Београд немогућа.
Вучић је, одговарајући на питања новинара у Великој Плани, рекао да су веома интересантна последња дешавања на Косову и Метохији, односно захтев за прекидом дијалога између Београда и Приштине, те условљавање оставком косовског председника Хашима Тачија уколико не буде формирана војска Косова.

“То показује да се нешто крупно мења на светској политичкој позорници. Нисам сигуран како све то да тумачим. О томе сам разговарао са председником Николићем и то сам му и рекао пре претпоследњег сусрета са Албанцима у Бриселу”, рекао је Вучић у Великој Плани где је присуствовао презентацији оклопног возила “Милош”.

Истакао је да је све то чудно, јер косовски Албанци нису никада ништа радили без подршке доброг дела међународне заједнице.

“Нисам у стању да разумем зашто би неко у Приштини у овом тренутку био толико нервозан да негде хита и жури, а што би могло цео регион да одведе у катастрофу”, рекао је Вучић.

“Они сада кажу ‘вратите Српску листу’. Добро. Врати се Српска листа, и шта онда? Као да Српска листа онда гласа. Па, чак и ако не гласа, они ће да тумаче да је њено присуство у скупштини било довољно да би се изгласала војска Косова”, оценио је и истакао:

“Неће то Срби да подрже. Неће и никада разговора о томе није било и не можете на силу да намећете неку тему која је немогућа за нас”.

Вучић је констатовао, уочи сутрашње седнице Савета за националну безбедност да очекује да ће “од свих служби добити информације шта се збива на Косову и Метохији и окружењу”.

“Одређене политичке појаве су забрињавајуће, али уверен сам да ћемо дипломатским средствима, мирно као и до сада, гледати како наше проблеме да решавамо”, рекао је Вучић и приметио да је добро што председник Томислав Николић није журио са заказивањем Савета, што то није урадио “дан за даном”.

Премијер је поручио да морамо да чувамо мир, да је Србија спремна за дијалог и истакао да је Београд испунио 90 одсто онога што је договорено.

“А, погледајте ко није испунио оно за шта су нас критиковали. Ако смо се јуче позивали на Дејтонски споразум, сутрадан ћемо на Бриселски”, рекао је Вучић.

Истакао је да је наше да нађемо најбоље решење – наставак разговора, очување мира и стабилности, као и даљи раст и јачање српске економије.

“И да заштитимо свој народ и земљу, да свима буде јасно да би сваки атак на наше грађане и нашу земљу значио њихов пораз”, поручио је Вучић.

Извор: ТВ Мост