Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић казао је данас да се ових дана воде разговори са коалиционим партнерима ДСК и ДПК али међународнопм заједницом о „одмрзавању“ функција представника Српске листе.
„Ми ових дана разговарамо о могућности поновног активирања или „одмрзавању“ наших функција. Водимо разговоре са нашим коалиционим партнерима и то није никаква тајна, ту су и представници међународне заједнице, представници одређених амбасада“, казао је министар Јевтић приликом посете Старом Грацку.

Каже да Срби и даље инсистирају на формирању ЗСО, промени односа коалиционих партнера према њима и уважавању њихових ставова.

„Ако говоримо о законима или регулативима, врло је важно да се уважи оно што је став и мишљење Срба“.

Одоговарајући на наводе медија о могућности губљења мандата с обзиром да се ближи шест месеци од „замрзавања“ њихових функција, Јевтић каже:

„Важније од тога да ли ће престати мандати и да ли ћемо ми бити на неким функцијама су питања која су животно важна. И колико год то звучало као флоскула а није, ЗСО не сме да буде форма, она мора да садржи суштину“, каже Јевтић.

Представници Српске листе не учествују у раду парламента и Владе од усвајања закона о Трепчи у октобру прошле године.

Боље уложити повратак него у војску

Трансформација БСК у оружане снаге није могућа без Срба, каже Далибор Јевтић, али не искључује могућност измене закона.

“Врло је јасно да не може доћи до промене имена без сагласности представника невећинских народа на Косову. Оно што може да се уради, и то јавност мора да зна, јесте измена и допуна закона о Безбедносним снагама Косова, за шта не требају гласови Срба”.

Став Срба по питању војске Косова остаје непромењен, истиче Јевтић и додаје да постоје већи проблеми од трансформације Безбедносних снага.

“Онај новац који би се уложио у тако нешто требао би да се уложи у рецимо повратак, за шта сам ја заинтересован. Мислим да би новац за повратак био далеко значајнији и то не би био само улог у сам физички повратак оних лица која су и даље расељена. То би био улог и за бољу будућност и суживот на овим просторима”.

Осим у повратак, Јевтић предлаже улагање и у економију.

“Зашто се тај новац не би уложио у економију, зашто се економија не би развијала? Мислим да је то жеља свих грађана Косова, не само Срба. Дакле, постоји пуно проблема које треба решити пре питања војске”, закључује министар за повратак.

 

Извор: РадиоКиМ