У оквиру посете Старом Грацком министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић положио је венац страдалим жетеоцима, а затим обишао реновирану  ОШ „Браћа Аксић“. Јевтић је најавио нова улагања у образовање на Косову.Иначе, Министарство за заједнице и повратак је у дворишту ОШ „Браћа Аксић“ финансирало и уређење парка за децу који је јуна месеца прошле године свечано предат на коришћење.

„Желим да захвалим на упорности ових људи да опстану у Старом Грацком и поред свега што су ови становници проживели. У Старо Грацко не треба да се дође само када је годишњица од убиства жетелаца  већ када год то можемо. Овде морамо да подржимо живот  и опстанак и то је оно што радимо. Наша обавеза је да се боримо за опстанак и није повратак могућ ако нема  борбе за опстанак ових људи, јер у овом селу је до пре ратних дешавања било око 550 људи , а данас их је око 230 и велики број је отишао , међутим ови који су опстали и остали јасно су рекли да желе да живе у будућности овде. Морамо да решавамо проблеме за које смо надлежни, да обезбедимо деци нормалан боравак у школи , да им обезбедимо инвентар пре почетка следеће године. Ова школа желим  да буде пример онога што јесте квалитет образовања у општини Липљан где ће се све више деце образовати. Данас је 30 деце, али се надам да ће у будућности бити много више“.

Министар Јевтић је у свом обраћању новинарима рекао да никако не сме да се заборави злочин над 14 жетелаца из Старог Грацка.

„Подсетићу и на оно што је остало неодговорено , а то је ко су убице 14 жетелаца  и ко је поново дошао да рушењем или лупањем по табли још једном на тај начин убије . Ми и даље тражимо одговоре на та питања и ми  ћемо наставити да их питамо“.

У ОШ“ Браћа Аксић“ уведено је централно грејање, реновиранису подови и изградња тоалета, рекао  је директор школе Братислав Ђедовић.
„Радимо у складу са условима, раније је било много тешко сада су услови нормалнији за рад, осећа се топлина дома . Ми морамо да радимо , децу морамо да образујемо и  да васпитавамо. Покушавамо да створимо оптималне услове за образовање наше деце.

Мештани села захвалили су Јевтићу на досадашњој помоћи.

„Надамо се бољем животу овде, данас је 30 деце и наша школа изгледа сада много лепше него раније и бољи су услови за рад .Будућноста сада видимо и очекујемо много бољи живот“, истиче Верица Матовић.
Омладине има, али не раде нигде, седе кући. Да рађају децу не могу јер немају услова да их издржавају, тако да нема доброга.Ми смо прошли како смо прошли, нама је било и лепих дана и лоших дана, а за њих, тешко“, рекла је Слађана Шабић.

Извор: Радио Грачаница