Српска листа изражава незадовољство због неодмерених изјава шефа немачке дипломатије, и сматрамо да је тако погрешна процена ситуације могла проистећи само из чињенице да су домаћини погрешно информисали госта не представљајући му овдашњу политичко-безбедносну ситауцију у правом светлу.

Српска листа је на челу локалне самоуправе у свим општинама са српском већином на Косову и Метохији. На ту позицију је дошла захваљујући убедљивој подршци српског народа и не можемо дозволити било коме да паушално стигматизује институције јавне власти у срединама са српском већином.

Министар Зигмар Габриел је повредио осећања Срба квалификујући, на српски државни празник, институције нашег народа као криминалне и непостојеће, иако је сасвим сигурно морао бити упознат да Срби, да нема тих институција, данас вероватно више не би ни живели на Косову и Метохији.

Позивамо министра Габриела да, ако заиста има сазнања о владавини организованог криминала на северу Косова и Метохије и о људима који како тврди убијају или су спремни да убијају, та сазнања без одлагања подели са надлежним правосудним органима, уместо што непримереном алузијама стигматизује легитимно изабране представнике нашег народа који се бори за опстанак у тешким условима.

Надамо се да министру Габриелу позната чињеница да је север покрајине, који је данас описао као зону владавине организованог криминала, упркос бројним проблемима и чињеници да као и у друге средине на КиМ и после две деценије међународне управе у којој је активно учествовала и његова влада има и криминала и корупције, јесте део Косова и Метохије на којем је, према званичним статистикама МУП-а у Приштини, најмање почињених, а највише расветљених кривичних дела.

Празнични поздрав,

Српска листа