Закон о Агенцији за упоређивање и верификацију имовине је лош, он угрожава основна људска права и треба га мењати у корену. Он је у супротности и са постигнутим Споразумом о катастру у оквиру дијалога у Бриселу. Узурпирана имовина је велики проблем и ја вас колеге све позивам да помогнете у решавању овог проблема,” рекао је на управо одржаној седници Владе Косова потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић.
На данашњој седници једна од тачака била је и усвајање Концепт документа за измену и допуну Закона бр 05/Л-010 о Агенцији за упоређивање и верификацију имовине, а након иницијативе Српске листе и последњег извештаја Омбудсмана. Јевтић је на седници Владе Косова нагласио да је козметичке промене неће променити суштину лошег Закона и да је потребно да се уради суштинска промена, у складу са међународним стандардима.
“Закон, у овом облику, ни на који начин не штити права лица са легитимним имовинским захтевима нити је резултат заједничких напора а у њему ниси учествовали представници Срба, посебно не удружења расељених, чија су права наводно предмет заштите овог прописа. Постоји пуно спорова и ја ћу у писменој форми све спорне тачке доставити, а данас још једном захтевам да се оне узму у обзир,” истакао је Јевтић.
Након излагања потпредседника Владе Јевтића, његове препоруке узете су у обзир, док је председник Владе захтевао да се представници Срба укључе у овај процес са циљем решавања овог проблема.