Министар пољопривреде, шумарства и руралног развоја је данас у Приштини поздравним говором отворио Међународну конференцију о примени информационо-комуникационих технологија (ИKТ) у шумарству, која се одржава у организацији агенције УН-а ФАО (Организација за храну и пољопривреду).

Kако се наводи у саопштењу Министарства за пољопривреду, шумарство и рурални развој Рикало је нагласио да је примена информационо- комуникационих технологија у шумарству врло значајна “од оперативног нивоа, доношења одлука, ефикасности и делотворности управљања шумама, подршке учешц́а јавности, управљања одрживости, управљања знањем и усклађивања шумарског сектора са глобалим иницијативама”.

“Данашњи трендови показују да су ИKТ примењене у две кључне области управљања шумама – у мапирању и прац́ењу шумских ресурса и еколошких претњи, као и у подизању свести о примени одрживих шумарских пракси”, рекао је министар Рикало и истакао да у том смислу треба “примиенити одговарајуц́е политике и законима о заштити и управљању шумарским ресурсима”.

Он је додао да је студија Светске банке показала да постоји потреба да се примене ИKТ у свим аспектима управљања шумама, као и то да су резултати ове студије показали да постоји потреба за добрим политичким оквиром, одговарајуц́а идентификација технолошких потреба, дизајн одговарајуц́их апликација, идентификација питања сигурности података и осигурати куповину од оних коју управљају са шумским ресурсима.

Министар Рикало је изразио наду да ће ова конференција резултирати стварањем регионалне мреже практичара информационо- комуникационих технологија у шумарству као и платформе која ц́е у будуц́ности окупити информатичаре и шумарске стручњаке који ће заједно радили на примени ИKТ са циљем одрживог управљање шумама.

Посебну захвалност министар Рикало је изразио амбасадору Финске Ани Хуктамаки и Влади Финске на подршци коју пружа у унапређењу развоја шумарства.