Било који притисак и механизам да покуша да примени, косовски председник Хашим Тачи неће успети да убеди ниједног посланика Српске листе да подржи формирање оружаних снага Косова.

То за “Блиц” каже шеф посланичке групе Српска листа у косовском парламенту Славко Симић, поводом Тачијеве најаве да ће разговарати са српским представницима у косовским институцијама како би их убедили да уоправо овако нешто подрже. Штавише, Тачи је отишао и корак даље па је, такорећи, запретио рекавши да “уколико Срби у недоглед блокирају војску, законске измене су поново могућност којом би дошли до тог циља”.

– Српска листа је политички субјекат који има нову политичку генерацију представника у институцијама у Приштини. Она промовише конструктивна решења и идеје кроз институције око сваке теме, али када је у питању трансформација Безбедносних снага Косова(БСК) у оружане снаге Косова, апсолутно Хашим Тачи неће имати приступ код посланика Српске листе по овом питању, ма који вид притисака и механизма употребио – каже Симић.

Он је навео да не може да гарантује како ће се понашати “остале структуре”.

– За остале српске политичке структуре које немају подршку српског народа на Косову не гарантујем, али онима који улазе у самостални аранжман снажно ћемо стати на пут и јавно их прозвати да су зарад личних интереса продали “веру за вечеру” – рекао је Симић.

На питање да ли би подршка формирању оружаних снага Косова могла да буде замена за формирање Заједнице српских општина (ЗСО), Симић одговара одречно.

– Шо се тиче ЗСО, она је у власништву српског народа који живи на Косову и Метохији, наша будућа релевантна институција око које нема компромиса, и која је јасно дефинисана Брислским споразумом – истиче он.

У интервјуу за РСЕ, и на питање како мисили да убеди представнике Срба да подрже формирање војске, Тачи каже да у политици не постоји “никада”.

– Не може се рећи да се неки процес никада не може десити. Не постоји снага која може да блокира формирање Оружаних снага Косова. То је неотуђиво право грађана Косова и институција једне независне и суверене земље. Желим да верујем да су Срби схватили да наша идеја није уперена против било кога, већ је интересу свих – рекао је он.

Ивор: БЛИЦ/(Лана Гедошевић)