Bilo koji pritisak i mehanizam da pokuša da primeni, kosovski predsednik Hašim Tači neće uspeti da ubedi nijednog poslanika Srpske liste da podrži formiranje oružanih snaga Kosova.

To za “Blic” kaže šef poslaničke grupe Srpska lista u kosovskom parlamentu Slavko Simić, povodom Tačijeve najave da će razgovarati sa srpskim predstavnicima u kosovskim institucijama kako bi ih ubedili da uopravo ovako nešto podrže. Štaviše, Tači je otišao i korak dalje pa je, takoreći, zapretio rekavši da “ukoliko Srbi u nedogled blokiraju vojsku, zakonske izmene su ponovo mogućnost kojom bi došli do tog cilja”.

– Srpska lista je politički subjekat koji ima novu političku generaciju predstavnika u institucijama u Prištini. Ona promoviše konstruktivna rešenja i ideje kroz institucije oko svake teme, ali kada je u pitanju transformacija Bezbednosnih snaga Kosova(BSK) u oružane snage Kosova, apsolutno Hašim Tači neće imati pristup kod poslanika Srpske liste po ovom pitanju, ma koji vid pritisaka i mehanizma upotrebio – kaže Simić.

On je naveo da ne može da garantuje kako će se ponašati “ostale strukture”.

– Za ostale srpske političke strukture koje nemaju podršku srpskog naroda na Kosovu ne garantujem, ali onima koji ulaze u samostalni aranžman snažno ćemo stati na put i javno ih prozvati da su zarad ličnih interesa prodali “veru za večeru” – rekao je Simić.

Na pitanje da li bi podrška formiranju oružanih snaga Kosova mogla da bude zamena za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), Simić odgovara odrečno.

– Šo se tiče ZSO, ona je u vlasništvu srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji, naša buduća relevantna institucija oko koje nema kompromisa, i koja je jasno definisana Brislskim sporazumom – ističe on.

U intervjuu za RSE, i na pitanje kako misili da ubedi predstavnike Srba da podrže formiranje vojske, Tači kaže da u politici ne postoji “nikada”.

– Ne može se reći da se neki proces nikada ne može desiti. Ne postoji snaga koja može da blokira formiranje Oružanih snaga Kosova. To je neotuđivo pravo građana Kosova i institucija jedne nezavisne i suverene zemlje. Želim da verujem da su Srbi shvatili da naša ideja nije uperena protiv bilo koga, već je interesu svih – rekao je on.

Ivor: BLIC/(Lana Gedošević)